Španija napokon prvak Evrope
Sjajna večer Gasola i društva

U finalu Srbija teško stradala

Španija napokon prvak Evrope

M. Maksimović

Španija je večeras u Katowicama po prvi put postala prvak Evrope. Nakon šest finala i šest poraza, ceh je platila mlada reprezentacija Srbije. U finalu je Španija razbila Srbiju 85:63.

U finalu je Španija razbila Srbiju 85:63, što je najubjedljivija pobjeda novih prvaka u posljednjih dvadeset godina. Definitvno za jednog novinara koji mora napisati izvještaj ovakve utakmice se mogu poželiti, jer tekst se može početi raditi na polovini utakmice. Slobodno se to moglo uraditi večeras, jer je od pete minute utakmica otišla u jednosmjernu ulicu. Ne moraš zapisivati svaki poen, ne moraš voditi statistiku, bilježiti presudne poene. Sjedi i uživaj.

Srbija neprepoznatljiva, tu više nije bilo skoka, odbrane, nije bilo prostora za frenetičnu borbenost, dok sa druge strane imamo Španiju koja u utakmicu krene sa 4/4 za tri poena. Sijeva sa svih strana, kontrola u skoku ostavlja prostora za kontre. U takvoj situaciji, Španija je na poluvremenu imala ogromnih 52:29.

Već tada je bilo sve jasno, a Španci su samo do kraja uvečavali prednost, na isteku treće su imali 23 poena prednosti. Scariolo je u tim trenucima rotirao, pružio priliku svim igračima, a ovi su to vraćali na najbolji moguči način, pet i pol minuta prije kraja na semaforu je stajalo 79:50.
Slavlje je uveliko trajalo na tribinama, nakon trice Veličkovića za konačnih 85:63, slavlje je moglo početi na parketu. Španija svjetski prvak, sada Evropski, ostaje zlato na Olimpijadi. Pau Gasol je utakmicu završio sa 18 poena i 11 skokova, za 22 minute koliko je proveo na parketu.Fernandez je dodao 13, Navarro 12, Rubio 10 poena. Kod reprezentacije Srbije po 15 poena su postigli Veličković i Tripković.

I opet za kraj, Španija je u finalu večeras slavila sa 22 poena prednosti, što je najveća razlika u finalu od 1989. godine. Tada je u Zagrebu Jugoslavija razbila Grčku 98:77. Na klupi te reprezentacije Jugoslavije je sjedio Dušan Ivković.

Španija - Srbija 85:63
(24:14, 28:15, 15:15, 18:19)
Katowice.Spodek Arena.Gledalaca:10000
Španija: P.Gasol 18,Fernandez 13,Rubio 10,Navarro 12,Claver 2,
Reyes 7,Cabezas 7,López 2,Llull 5, M.Gasol 6,Mumbru 6,Garbajosa 3.
Selektor:Sergio Scariolo
Srbija: Popović 1,Tepić 2,Teodosić 5,Paunić 1,Bjelica,
Marković 2,Tripković 15,Raduljica 6,Krstić 12,
Perović 4,Veličković 15,Mačvan.Selektor: Dušan Ivković

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.