Španija se morala provlačiti
Gasol je ovaj put spasio Španiju

Eurobasket 2009

Španija se morala provlačiti

M. Maksimović

U Warsawi je sve mirisilo na veliku, ogromnu senzaciju. Velika Britanija je protiv Španije pet minuta prije kraja imala 73:69, ali se tada pojavio Pau Gasol ubacivši šest poena. Na kraju je Španija pobjedila 84:76, ali je ostala činjenice da ovakvom igrom, teško ova selekcija može opravdati status prvog favorita na Eurobasketu.

Početak nije ukazivao na zanimljivu završnicu.Španija je povela 14:2, nakon deset minuta je vodila 25:15,na odmoru 44:35. Kada je Rubio zabio za 55:39  pet i pol minuta prije kraja treće četvrtine, mnogi su utakmicu ''prestali gledati''.

A onda su se Britanci raspucali, Hart i Lenzly pogađaju dvije vezane trice, pa je na semaforu iznenađujučih 68:66 u korist Velike Britanije. Od tog trenutka traje rezultatska neizvjesnost. U finišu Navarro pogađa tricu, Gasol dvicu dok su na drugoj strani neprecizni Archibald i Reinking. Pobjedu Španije je ovjerio Rubio poenima sa linije slobodnih bacanja.

Španija se tako provukla do prve pobjede, ali je još uvijek bez pravih bodova koje može osvojiti sutra protiv Slovenije. Slovenija jeu naletu, pa velike favorite ovog prvenstva očekuje težak zadatak.

Španija - Velika Britanija 84:76
(25:15, 19:20, 22:21, 18:20)
Warsawa.Dvorana Torwar. Gledalaca 2300
Sudije: Robert Lottermoser (Ger), David Chambon (Fra), Borys Ryzhyk (Ukr)
Španija:P.Gasol 27,Fernadez 13,Rubio 5,Navarro 10, Claver 12,Reyes 4,Cabezas,
Lopez,Llull,M.Gasol 8,Mimbru,Garbajosa Selektor:Sergio Scariolo
Velika Britanija:Hart 15,Achara 7,Lenzly 14, Mensah-Bonsu 6,Sullivan 6,George,
Archibald 4,Freeland 10, Reinking 10,Boyd,Betts,Clark. Selektor:Chris Finch

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.