Pješke je krenuo u Katar i sve je bilo u redu dok nije ovog mjeseca ušao u Iran

Španski navijač uhapšen

Pješke je krenuo u Katar i sve je bilo u redu dok nije ovog mjeseca ušao u Iran

Edmir Škorić
Teme:

Španski navijač koji je namjeravao pješke doći do Katara kako bi prisustvovao Svjetskom prvenstvu 2022. uhapšen je u Iranu, objavila je njegova majka koja se s njim nije čula od početka mjeseca.

"Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo nam je da je on pritvoren u Iranu i da je njegovo zdravstveno stanje dobro", rekla je Celia Cogedor, majka Santiaga Sancheza Cogedora, u četvrtak navečer u intervjuu za jedan španski medij.

"Španski ambasador u Iranu poduzima korake da zatraži od iranskih vlasti odobrenje da ga posjeti", dodala je, ne navodeći gdje je njen sin niti zbog čega je priveden u Iranu.

Santiago Sanchez Cogedor je početkom godine napustio gradić Alcala de Henares, u blizini Madrida, kako bi stigao u Katar, gdje će 20. novembra početi Svjetsko prvenstvo. Njegova porodica s njim se nije čula od početka oktobra.

U posljednjoj objavi od 1. oktobra na svom Instagram profilu, gdje je predstavio svoje putovanje, rekao je da se nalazi u selu u sjevernom Iraku i da se sprema ući u Iran.

Oglasi

Zatim je rekao svojim roditeljima, u glasovnoj poruci emitovanoj na televiziji, da ide u Teheran prije nego što stigne u luku Bandar Abbas kako bi uhvatio brod za Katar.

Iran je poprište demonstracija pokrenutih nakon smrti mlade žene Mahse Aminija. Ova 22-godišnja Iranka umrla je 16. septembra nakon što ju je u Teheranu uhapsila policija zbog navodnog ignorisanja strogih zakona Islamske Republike o nošenju hidžaba.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Teheran uglavnom optužuje Sjedinjene Države da stoje iza ovih protesta.

U tom su kontekstu iranske vlasti krajem septembra najavile hapšenje devet stranaca, posebice iz Poljske, Italije i Francuske, u vezi, prema njihovim riječima, s pokretom za proteste.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi