Odigrao utakmicu nakon priznanja da je homoseksualac: Ni slutio nije šta mu se sprema na stadionu
FOTO: EPA

Trenutak koji će pamtiti

Odigrao utakmicu nakon priznanja da je homoseksualac: Ni slutio nije šta mu se sprema na stadionu

H. Zilić

Početkom ove sedmice kao grom iz vedra neba odjeknula je ispovijest češkog fudbalera Jukba Jankta. Fudbaler Sparte iz Praga priznao je da je homoseksualac.

Naravno ovo priznanje je izazvao dosta reakcija i podijeljenih mišljenja u svijetu sporta.

Jankto smatra da je skinuo veliki teret sa leđa nakon što je otkrio istinu u javnost, ali sada je pitanje kako će se to odraziti na njegovu karijeru posebno na stadionima gdje bude igrao sa svojom Spartom.

Ako je suditi prema ovoj nedjelji Jankko će imati podršku nakon svega.

U duelu Sparte i Jabloneca koji je Sparta dobila rezultatom 3:0 u 20. kolu češke 1. lige, Jankto je dobio priliku za igru u 70. minuti.

Pomenuti fudbaler je zamijenio jednog od strijelaca na današnjoj utakmici Kuchtu, a po ulasku u igru dočekao je poseban momenat na stadionu.

Oglasi

Cijeli stadion u Pragu aplaudirao je Janktu i svaki njegov dodir s loptom ispratili su ovacijama o čemu pišu češki mediji i društvene mreže.

Čini se da Jankto nakon ogromnog priznanja pokupio još više simpatija u Češkoj.

Češki fudbaler i član Getafea, koji igra na posudbi u praškoj Sparti, napravio je početkom sedmice korak naprijed preko društvenih mreža.

"Kao i svi drugi, imam svoje vrline, imam svoje mane, imam porodicu, imam svoje prijatelje, imam posao koji već godinama radim najbolje što mogu, ozbiljno, profesionalno i sa strašću. Kao svi ostali", rekao je Jantko i dodao:

Oglasi

"Također želim živjeti svoj život u slobodi. Bez strahova. Bez predrasuda. Bez nasilja. Ali s ljubavlju. Ja sam homoseksualac i ne želim se više skrivati.”

[instagram]https://www.instagram.com/reel/ComnhRVqKqz/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading[/instagram]

Nakon svega Jantko je dobio veliku podršku iz svijeta fudbala. Oglasili su se klubovi i institucije kao što su FIFPRO, Osasuna, Athletic Bilao, Real Sociedad ili Premier League te su podržali Jankta.

Potražite više informacija na temu 1. Liga:

U prošlosti je još nekoliko fudbalera javno priznalo da su homoseksualni, a prvi koji je to uradio bi je sada penzionisani Thomas Hitzlsperger.

Nakon utakmice protiv Jabloneca i ovacija, Jankku će sigurno biti još lakše.

Promo

Oglasi