Nakon Abramoviča, još jedan Rus prodaje veliki klub: "Nestalo je 99 posto njegovog bogatstva"

Spartak Moskva ide na prodaju

Nakon Abramoviča, još jedan Rus prodaje veliki klub: "Nestalo je 99 posto njegovog bogatstva"

Edmir Škorić

Vlasnik ruskog nogometnog kluba Spartak iz Moskve, Leonid Fedun, izgubio je gotovo sve svoje bogatstvo.

Fedun je, što je potvrdio član Ruskog nogometnog saveza Vladimir Afanasjev za RB Sport, izgubio čak "99 posto svog bogatstva".

Svijet je reagovao na rusku invaziju na Ukrajinu i jedan od načina da se pokuša zaustaviti Vladimir Putin je nametanje sankcija ruskim oligarsima koji imaju jake veze s Kremljom. U svijetu sporta najviše je pogođen vlasnik Chelseaja Roman Abramovič, koji je odlučio da proda londonski klub.

Na sličan korak morat će se odlučiti i Leonid Fedun, koji je zbog raznih sankcija pretrpio ogromne financijske gubitke i navodi se da je čak 99 posto njegovog novca "uništeno".

Vlasnik moskovskog Spartaka i potpredsjednik drugog najvećeg kluba ruskog koncerna bio je jedan od rijetkih oligarha koji je apelirao na vlasti svoje zemlje da prekinu rat u Ukrajini.

Oglasi

"Pozivamo na okončanje ovog oružanog sukoba što je prije moguće, izražavamo iskreno suosjećanje sa svim žrtvama koje su pogođene ovom tragedijom. Podržavamo primirje i nagodbu kroz pregovore i diplomaciju", priopćile su vlasti njegove kompanije Lukoila u službenoj izjavi.

Sada je poznato zašto su se vlasti Lukoila odlučile na takav apel. Ispada da je ruski poduzetnik zbog sankcija izgubio gotovo svu imovinu. Vladimir Afanasjev, član ruskog nogometnog saveza RFU, otkrio je za RB Sport Fedunove probleme.

"Fedun je rekao da je njegova situacija teška. Rekao je da je izgubio 99 odsto svog bogatstva. To je njegov privatni novac, gubitak ga 'boli' po džepu. Ali CSKA je i privatni klub. Da, zajedno ih financiraju Jevgenij Giner (oligarh) i VEB (ruska banka). I CSKA i banka podliježu sankcijama. Problema imaju i Spartak i Krasnodar", rekao je Afanasjev za RB Sport.

Nakon 22 kola ruske lige, moskovski Spartak je deveti s 27 bodova. Ruski klub je zbog sankcija isključen iz evuropskog natjecanja, što je značilo da nije nastupio u 1/8 finala Evropske lige protiv njemačkog Leipziga.

Spartak je najuspješniji ruski klub. Osvojio je rusko prvenstvo 10 puta. Zenit St. Petersburg ima sedam naslova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi