Najtrofejniji ruski klub u rukama je naftne kompanije

Promjena vlasnika

Najtrofejniji ruski klub u rukama je naftne kompanije

Eldar Ganibegović

Moskovski Spartak ima novog vlasnika.

Najtrofejniji ruski klub sada je u vlasništvu naftne kompanije Lukoil.

Naftna kompanija je također kupila stadion moskovskog Spartaka, Otkritie Arena, koji ima kapacitet od 45.000 sjedećih mjesta.

Spartak Moskva ima financijskih poteškoća nakon ruskog napada na Ukrajinu, koji je pokrenuo val zapadnih sankcija protiv Moskve i daljnju izolaciju ruske poslovne zajednice.

Lukoil, koji je bio generalni sponzor moskovskog Spartaka više od dva desetljeća, saopštio je da je preuzeo cjelokupni udio u klubu iz ruske prijestolnice, što znači da će dugogodišnji vlasnik i predsjednik grupe Leonid Fedun podnijeti ostavku na sve svoje rukovodeće pozicije.

Fedun je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Lukoila u junu. Milijarder je kupio klub Spartak 2004. godine, kada je prolazio kroz razdoblje ozbiljnih financijskih poteškoća.

Nakon prvih šest kola ruskog prvenstva moskovski Spartak drugi je na tabeli s bodom zaostatka za vodećim Zenitom iz Sankt Peterburga, braniteljem naslova.

Ove godine, u maju, američka kompanija Nike raskinula je sponzorski ugovor sa moskovskim Spartakom, momčadi koja u svojoj historiji ima deset naslova prvaka Rusije.

Spartak Moskva također je raspustio svoju drugu momčad, navodeći kao razlog financijske poteškoće i potrebu smanjenja proračuna.

FIFA i UEFA odlučile su isključiti ruske momčadi iz međunarodnih takmičenja, odluku je osporio Moskovski savez na Sportskom arbitražnom sudu u Lozani, ali bezuspješno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti