Sportske nesreće koje su potresle svijet
Dovoljno je reći Heysel...

Stvari kojih se nerado sjećamo

Sportske nesreće koje su potresle svijet

Nakon stravične avionske nesreće u kojoj je poginula kompletna hokejaška ekipa Lokomotiva, sportka javnosta ostala je zabezeknuta.

Nažalost, nesretni hokejaši Lokotiva nisu prvi sportski tim koji je u tragičnim nesrećama izgubio živote. Podsjetićemo se deset najvećih nesreća u istoriji sporta.

10. - Holandski Surinamci

Avion koji je 1989. godine vozio reprezentativce holandskog Surinama se srušio prilikom slijetanja na aerodrom u Paramaraibu. Kompletna reprezentacija je poginula, a igrači su se vraćali sa humanitarne utakmice sa Surinamom.

Legende holandskog fudbala, porijeklom iz Surinama, Ruud Gullit, Frank Rikjaard, Brian Roy, Aron Winter i Regi Blinker u posljednji se čas nisu ukrcali na kobni let jer su se drugim avionom prebacili za Evropu.

9. Katastrofa u Gani

Nezapamćena katastrofa na fudbalskim terenima pogodila je Ganu tokom susreta između Asante Kotokoa i Hearts of Oaka. Neredi na stadionu su počeli kada su navijači Asante počeli trgati stolice sa tribina, nakon što je protivnička ekipa zabila gol u 90. minuti utakmice.

Nakon toga, policija je počela sa intervencijom, bacavši suzavac među navijače koji su potom u stampedu krenuli prema izlazima - koji su bili zaključani?! Rezultat svega: 126 ugušenih i stotine povrijeđenih.

8. Požar u Hong Kongu

Najveća sportka nesreća po broju poginulih desila se daleke 1918. godine u Hong Kongu. Na slavom hipodromu Happy Valley Race u požaru je živote izgubilo najmanje 590 osoba, iako se pretpostavlja da je taj broj daleko veći.

7 - Ayrton Senna

Smrt legendarnog vozača Formule 1, Brazilca Ayrtona Senne, označila je kraj zlatne ere "najbržeg cirkusa na svijetu". Sennina generacija vozača, koji su sačinjavali Nigel Mansell, Alain Prost, Nelson Piquet i Gerhard Berger, vozila je na rubu svojih mogućnosti i tjerala bolide do maksimuma. Sve do jednom.

Senna je poginuo na stazi Imola, tokom Velike nagrade San Marina, u jednom od najtužnijih dana u cjelokupnoj istoriji sporta. Na samom početku kobne utrke, došlo je do sudara između Pedra Lamya i J. J. Lehta, te je nakon toga na stazu izašao Safety Car, koji je na stazi ostao šest krugova, a onda je došao sedmi, kobni krug u Imoli.

Sennin bolid dvaput je proklizao sa zadnje strane, te je Brazilac izletio sa staze pri brzini od čak 311 kilometara na sat. Kasnije je ustanovljeno da je neponovljivi vozač uspio usporiti donekle bolid, ali pri udaru u zid njegova je formula išla 218 na sat.

Iako se činilo na prvi pogled da je sve u redu, nije tako bilo. Na mjesto nesreće prvi su stigli vatrogasci, dok je medicinska pomoć podosta zakasnila. Ipak, pomoći nije bilo. Senna je već bio mrtav.



6. Heysel


Još jedna od strašnih tragedija koja se odigrala pred milionskim tv auditorijem. Liverpool i Juventus su 1985. godine po prvi put igrali jedni protiv drugih u evropskim takmičenjima, ali ta utakmica neće ostati upamćena po tome.

Navijači Liverpoola su uoči početka utakmice probili kordon belgijske policije, te krenuli prema manjoj grupi navijača Juventusa, kojima nije preostalo ništa drugo već da se povuku.

Međutim, prilikom povlačenja, srušio se potporni zid na tribinu ispod, na kojoj su također bili smješteni simpatizeri torinske ekipe. Epilog svega je da je u ovj tragediji poginulo 39 navijača torinske ekipe, dok ih je više od 350 povrijeđeno.

Nakon ove tragedije, UEFA je na pet godina zabranila svim klubovima iz Engelske učešće u evropskim takmičenjima, a stvar je u svoje ruke uzela tadašnja premijerka Velike Britanije Margareth Thatcher. Čelična lady nizom je zakona i hapšenja dovela engleske navijače na stadij u kojem danas mogu služiti kao primjer ostalima.


5. - Minhenski masakr

Jedno od temeljnih pravila sporta jest da se on ne miješa sa politikom. To pravilo, međutim, ne poštuju mnogi.

Ljetne olimpijske igra, održane 1972. godine u Minhenu, ostaće upamćene ne broju sjajnih rezultata, već ubistvu 11 izraelskih atletičara od strane palestinske terorističke organizacije Crni septembar.

Osam Palestinaca se uspjelo probiti u Olimpijsko selo, gdje su za taoce uzeli izraelske sportiste. Otmičari su zahtijevali oslobađanje 234 Palestinaca iz pojasa Gaze.

Nakon neuspješnih pregovora, došlo je do oružanog sukoba u kojem je poginulo 11 Izraelaca (olimpijaca), pet Palestinaca i jedan pripadnih njemačkih specijalnih jedinica, koje su pokušale izvesti oslobađanje talaca.

Nakon ove nesreće, izraelska vlada pokrenula je operciju "božija osveta", koja je za cilj imala pronalazak ostalih otmičara i organizatora otimice.

Nakon ove nesreće, pa sve do dana današnjeg, sve sportiste i sportske ekipe iz Izraela, koje gostuju po Evropi i svijetu, prate agenti tajne službe Mossad, koji su tako nedavno boravili i u Sarajevu, uoči meča između Željezničara i Maccabija iz Tel Aviva u pretkolu Evropske lige.


4. Kokainska smrt

Nakon što je reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država na Svjetskom prvenstvu 1994. godine izbacila iz daljnjeg takmičenja selekciju Kolumbije, desila se jedna od novijih tragedija u sportu.

U, kako će se ispostaviti kobnom susretu, Andres Escobar, reprezentativac Kolumbije, postigao je autogol u susretu sa SAD, što je naljutilo mnoge u njegovoj domovini, ali niko nije mogao ni slutiti šta će se kasnije desiti.

Escobarovim autogolom, Kolumbija je ostala bez plasmana dalje, a vlasnici kokainskih kartela u njegovoj domovini bez veće svote novca na kladionicama. Kada se Escobar vratio u domovinu, otet je, potom brutalno mučen i na kraju ubijen. Zbog autogola...


3. Hillsborough

Slučajno ili ne, navijači Liverpoola umiješani su u još jednu veliku tragediju, čak veću od one na Heyselu. 15. aprila 1996. godine na stadionu Hillsborough polufinale FA kupa Engleske su igrali Liverpool i tada strašni Nottingham Forrest. Nažalost, dvoboj u to vrijeme dva najjača engleska, pa i evropska kluba, ostao je u sjeni velike tragedije.

Nakon stampeda na tribini na kojoj su se nalazili navijači Liverpoola, došlo je strašne gužve u kojoj je živote izgubilo 96 ljudi, uglavnom navijača Redsa.

2. Busbyeve bebe

Prijestolnica njemačke pokrajine Bavarije, Minhen, bio je poprište još jedne velike nesreće. 6. februara 1958. godine, prilikom trećeg pokušaja uzlijetanja sa aerodroma Riem u Minhenu, srušio se avion British Airwaysa. U avionu se nalazila kompletna ekipa Manchester Uniteda, engleski novinari, stručni štab tima sa Old Trafforda...

Od 44 osobe u avionu, poginulo je njih 23. Manchester United je dan ranije gostovao u Beogradu kod Crvene zvezde u okviru Evropskog kupa, a na putu iz Beograda u Manchester morao je svratiti do Minhena na dosipanje goriva.

U nesreći je poginulo osam fudbalera Manchester Uniteda, tri člana stručnog štaba, osam novinara, pilot, kopilot... Klub sa Old Trafforda se dugo nije oporavio nakon ove katastrofe.

1. Torino se nikad nije oporavio od nesreće

Znate li da je Torino jedan od najtrofejinih klubova u Italiji? Znate li da Torino u gradu Torinu ima mnogo više navijača od ljutog gradskog rivala Juventusa? Znate li da je Torino do 1949. godine bio daleko najbolji italijanski klub? Znate li zašto to više nije?

4. maj 1949. godine ostaće upamćen po jednoj od najvećih tragedija u istoriji sporta uopšte. Nakon što je Torino te sezone osigurao petu uzastopnu titulu prvaka Italije, ekipa je se vraćala kući sa prijateljske utakmice koju su igrali sa Benficom u Lisabonu.

Međutim, svi igrači i kompletan stručni štab nikada se nije vratio kući. Avion se zabio u brdo Superga u blizini Torina, prilikom čega je poginula kompletna ekipa i svi članovi stručnog štaba. Niko nije preživio.

U toj ekipi Torina se nalazilo čak deset reprezentativaca Italije, a ovaj se klub do današnjih dana nije oporavio od katastrofe koja ih je snašla. Torino je čak sedam puta bio prvak Italije, od toga čak pet puta sa sjajnom generacijom koja je nestala u nekoliko sekundi.

Torino danas igra u Seriji B, a u posljednjih nekoliko decenija primat je uzeo gradski rival Juventus.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.