Sprema se Kontinentalna liga: Glavni sponzor Abramovič, a nastupali bi timovi iz osam zemalja!

Rusi spremni formirati vlastito takmičenje

Sprema se Kontinentalna liga: Glavni sponzor Abramovič, a nastupali bi timovi iz osam zemalja!

E. Škorić

Rusi su nedavno dobili sankcije od FIFA-e i UEFA-e, te su isključeni iz svih nogometnih takmičenja zbog invazije na Ukrajinu.

U međuvremenu su ratno stanje u Ukrajini i rusko vojno djelovanje učinili da ispaštaju mnogi sportisti i biznismeni iz te zemlje koji žive u inostranstvu, pa je ruski naftni gigant Roman Abramovič odlučio da proda Chelsea.

Navodno se 55-godišnji Abramovič odlučio sav novac poslati žrtvama rata u Ukrajini. Iako je spreman da u potpunosti napusti aktuelnog prvaka Evrope kojeg je od 2003. godine pretvorio u nogometnog giganta, Abramovič ne namjerava istupiti iz nogometa.

Ruski mediji tvrde da je milijarder spreman formirati Kontinentalnu nogometnu ligu. Abramovič u ovoj ligi, prema pisanju portala inc-news.ru, očekuje klubove iz Rusije, Kine, Srbije, Izraela i Bugarske, a u novom formatu međuklupskog takmičenja mogle bi se priključiti i ekipe iz Bjelorusije, Kazahstana i Finske, iako je Finska trenutno na listi "ruskih neprijatelja". 

Pokrovitelji novog nogometnog prvenstva bili bi ruski poduzetnici, ali i poduzetnici iz gore nabrojanih zemalja koje su podržale Rusiju u ovom ratu, dok bi ipak glavni sponzor projekta bio Abramovič.

Sve ovo djeluje nerealno i teško ostvarivo, no ako smo posljednjih godina nešto naučili i u nogometu, ali u životu općenito - ništa više nije nemoguće.

Oglasi

Uz sve to, tu je i dalje plan o Superligi

Prije godinu 12 evropskih klubova su se odlučili za nogometnu revoluciju koja je bila neuspješna. Na kraju su ostali Barcelona, Real Madrid i Juventus, dok su se ostali klubovi vratili svojoj "majci" UEFA-i.

Ipak, tri odmetnika ne odustaju. Inostrani mediji javljaju da će prvi čovjek Juventusa Andrea Agnelli predstaviti novu Superligu.

Radit će se o otvorenom takmičenju sa dvije lige od po 20 klubova. Klubovi iz lige B će moći izboriti plasman u ligu A, dok će klubovi iz lige A ispadati u Ligu B.

Za razliku od prvog pokušaja ovaj put su zagovornici ove ideje odlučili da naprave promjene i Superligu učine dostupnim za još više klubova.

U međuvremenu je već stigao odgovor Aleksandar Čeferina. Prvi čovjek UEFA-e je poručio da se ranije koristila pandemija koronavirusa, a sada se koristi rat u Ukrajini.

"Klubovi su slobodni da kreairaju svoje takmičenje, ali neka ne očekuju da se takmiče u UEFA-inim takmičenjima. Ranije su koristilii panedmiju, sada koriste rat", kazao je Čeferin na Business of Fotball samitu kojeg je organizovao Financial Times.

UEFA je planirala od 2024. godine planirala da u Ligu prvaka uvrsti 36 klubova, ali novi ideja "odmetnika" bi mogla pokvariti taj plan.

Podsjećanja radi, osim Juventusa, Barcelone i Real Madrida u prvom pokušaju kreiranja Superlige još su učestvovali: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Milan, Inter i Atletico Madrid.

Promo

Top Komentari

ElvirBolic
Koji ste vi bolidi hahahahhaahhah...Finski klubovi u ruskoj ligi hahahajahaha
16 0
Malmi_Suomi
Ovo je SRANJE da ne može biti veče SRANJE . I nemojte pisati ovakva sranja gdje veze s vezom nema ništa . Bože sačuvaj
11 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi