Britanci tvrde da su dva razloga zbog kojih Abramovič prodaje Chelsea i šalje novac žrtvama rata

Zanimljiv potez

Britanci tvrde da su dva razloga zbog kojih Abramovič prodaje Chelsea i šalje novac žrtvama rata

Edmir Škorić

Roman Abramovič, vlasnik Chelseaja, službeno je objavio da je stavio na prodaju dionice koje posjeduje u londonskom klubu, a neto dobit koju će dobiti planira donirati žrtvama rata u Ukrajini .

Odluka Abramoviča o prodaji aktuelnog evropskog prvaka iznenadila je sve, a dolazi nakon što je uslijedila ruska invazija na Ukrajinu.

Abramovič je kupio Chelsea prije 19 godina te je u proteklom periodu klub sa Stamford Bridgea osvojio dva naslova evropskog prvaka (2012, 2021) te po pet naslova prvaka Engleske i pobjednika FA Kupa, dok je u prethodnih 98 godina Chelsea tek jednom bio prvak Engleske te imao tri naslova u FA Kupu.

“U aktualnoj situaciji, odlučio sam prodati klub jer vjerujem kako je to u njegovom najboljem interesu, kako navijača tako i zaposlenika te sponzora”, najavio je Abramovič dodavši kako je svojim suradnicima naložio stvaranje humanitarne fondacije kojoj će pripasti sav prihod od prodaje.

“Fondacija će se brinuti za sve žrtve rata u Ukrajini. To uključuje pružanje hitne i trenutačne pomoći kao i podršku dugotrajnom radu na oporavku”, dodao je 55-godišnji metalurški magnat.

Mediji u Britaniji sada donose informacije zbog čega se tajkun odlučio na ovaj potez.

Oglasi

Navodi se da je odluka donešena jer je Abramovič shvatio da je narušen imidž koji je godinama gradio u Engleskoj. Optužen je da je blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i da je posljednjih godina sam financirao planove Rusije. Na ovaj način Roman se želi "oprati" i dokazati da ne pripada toj grupi.

Drugi razlog zašto je Abramovič najavio namjeru doniranja žrtvama u Ukrajini vezan je i za strah da bi mu britanska država mogla blokirati račune i zaplijeniti sav novac dobiven prodajom.

Roman Abramovič kupio je Chelsea za 169 miliona eura i prodaje ga za najmanje dvije milijarde eura, iako se vrijednost kluba procjenjuje na sedam milijardi.

Potražite više informacija na temu Premier league:

No, treba imati na umu i da momčad ima dugove prema samom Abramoviču, koji bi iznosili 1,8 milijardi eura, ali bi prema drugim izvorima dosegli 2,4 milijarde eura. Chelsea je odigrao 1087 utakmica pod patronatom Romana Abramoviča, te je ostvario 660 pobjeda uz 237 remija i 190 poraza.

Uglavnom, po broju trofeja, Chelsea je daleko na prvom mjestu u vremenu otkako njime upravlja Roman. Za usporedbu, Manchester United je osvojio 16 trofeja, a Manchester City 13.

Top Komentari

Windy
bravo! bolje kopirati tekst sa hrvatskog portala, nego objaviti gramaticki i pravopisno nepravilan tekst!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi