Srbi, Turci i Slovenci mogu biti zadovljni
Srbija je iznenadila i došla do srebra

Još jedan Eurobasket bez BiH

Srbi, Turci i Slovenci mogu biti zadovljni

Završilo je Evropsko prvenstvo u košarci. Španija se konačno okitila zlatnom medaljom, nakon niza pokušaja. Reći ćemo, sasvim zasluženo.

Furija je pokazala da u ovom trenutku nema ravnopravnog protivnika u Evropi, dok u svijetu Špancima mogu parirati Amerikanci i možda Argentinci, ali samo kad su u punom sastavu. Pokriveni na svim pozicijama, Španci su pokazali moć u Poljskoj. Ni jedan centar se nije mogao nositi sa Pau Gasolom, vanjska linija "ubijala" je protivnike predvođena fenomenalnim Juanom Carlosom Navarrom, Rudyem Fernandezom i mladim draguljem, Rickeyem Rubyom.

Međutim, možda najviše razloga za zadovoljstvo imaju tri druge selekcije. Slovenija, koju sa klupe vodi nekadašnji trener sarajevske Bosna ASA BHT Jure Zdovc, došla je nadomak finala, ali nisu mogli preko Srbije, odnosno velikog stručnjaka Dušana Ivkovića. Ipak, Slovneci su pokazali mnogo. Plejeda odličnih košarkaša, poput Matjaža Smodiša (da se nije povrijedio Slovenci bi sigurno došli do jedne od medalja), Jake Lakoviča, Primoža Brezeca, Uroša Slokara, Boštjana Nachbara i braće Lorbek, daju za pravo selektoru Zdovcu da od ove ekipe mnogo očekuje na narednom Svjetskom prvenstvu u Turskoj i na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.

Mnogo razloga za zadovoljstvo ima još jedan bivši trener sarajevske Bosne. Boša Tanjević napravio je ogroman posao na klupi reprezentacije Turske. Riješio se starijih i nezahvalinih zvijezda (Mehmet Okur, Mirsad Turkcan) i sastavio ekipu koja je sposobna pobijediti ama baš svakoga. Turcima je nedostajalo samo malo sreće, ali i iskustva da prođu u polufinale. Međutim, Grčka je imala iskustvo i u napetoj zavšnici prošla među četiri najbolje. Ipak, Turska je naredne godine domaćin smotre najboljih svjetskih selekcija, a za očekivati da je da će tada Tanjević imati ekipu koja će važiti za jednog od favorita.

U prosjeku najmlađa ekipa netom završenog Eurobasketa u Poljskoj bila je reprezentacija Srbije. Četa trenera Dušana Ivkovića u prosjeku je imala samo 22 godine i baš zbog toga malo ko im je predviđao i četvrtfinale, a ne kamoli finale. Međutim, jedan od najboljih evropskih trenera svih vremena, Duda Ivković, sjajno je posložio mladu ekipu, koja je na putu do finala uspjela poraziti i novog evropskog prvaka Španiju. Slično kao i Turska, Srbija se odrekla svojih zvijezda poput Predraga Stojakovića, Marka Jarića ili Dejana Tomaševića i krenula u podmlađivanje ekipe. Nove zvijezde su tu u liku sjajnog beka Miloša Teodosića, centra sa NBA iskustvom Nenada Krstića, te sjajnih Novice Veličkovića i Uroša Tripkovića, koji će biti predvodnici nove Srbije. Međutim, ova je reprezentacije najvjerovatnije najjača na klupi, gdje sjedi iskusni lisac Ivković, koji je u stanju nadmudriti svakog drugog trenera, a to je na svojoj koži najbolje osjetio Jure Zdovc u polufinalu.

Zanimljivo je da su se u Poljskoj našle četiri reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije: Srbija, Slovenija, Hrvatska i Makedonija. Srbi su na kraju završili na 2, mjestu, Slovenci su bili 4., Hrvati 6., a Makedonci deveti. Nedostajali su samo Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Međutim, dok su Crnogorci u uzlaznoj putanji, predvođeni Duškom Vujoševićem sa klupe i sa igračima poput Nikole Pekovića, Predraga Drobnjaka, Gorana Jeretina i Vlade Šćepanovića, BiH se nalazi sve dalje od evropskog vrha. Davno su prošla vremena kada smo naše košarkaše redovno gledali na Evropskim prvenstvima, a sve su prilike da to zadovoljstvo zadugo nećemo opet imati.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije