Srbija je propustila historijsku šansu...
Petrović: Prognozirao mečeve osmine finala

Slavko Petrović za SportSport.ba analizira SP

Srbija je propustila historijsku šansu... · Komentar

SportSport.ba

Jesmo li zadovoljni dosadašnjim predstavama na Svjetskom prvenstvu? Kako ko, no generalno ne možemo biti nezadovoljni. Odigrano 48 utakmica, postignuta 122 gola, prosjek od dva i pol po utakmici nije zanemariv.

Otanjilo je u trećem kolu, ali to je krajnje razumljivo. Reprezentacije su morala s mnogo manje rizika ući u utakmice jer se dosta toga odlučivalo. Tri reprezentacije osvojile su maksimalan broj bodova, i bez obzira što Urugvaj igra protiv Portugala očekujem da sve te tri budu u četvrtfinalu.

Ko je podbacio? Njemačka bez daljnjeg. Od Srbije se nije moglo očekivati da će sa sigurnošću proći grupu, ali posmatrajući žrijeb oni su propustili svoju historijsku šansu da odu do polufinala čak.

Zašto to mislim? Prema ovome ko s kim igra, lako je doći do zaključka da je idealno mjesto grupne faze bilo to drugo iz njihove grupe. Možda je apsurdno, ali takav je bio žrijeb. Da su kojim slučajem završili iza Brazila, imali bi relativno lakše protivnike i igrali na tom "lijevom" krilu gdje bi mogli izbjeći velike reprezentacije.

U tom kontekstu, apsolutno je poštenije da se nakon grupne faze izvlače parovi osmine finala, jer cilj sporta je biti prvi. Ovako, teže će biti Brazilu koji je prvi, nego Švicarskoj koja je druga, ali tako je ispalo i šta je tu je...

Ovo je moja prognoza osmine finala:

Urugvaj - Portugal

Urugvaj, s trenerskog aspekta, je odigrao najpragmatičnije, čak bolje od Belgije i Hrvatske jer nije primio nijedan gol. Portugal ima Ronalda, no Urugvaj ima organizovan tim s dva paklena napadača koji također potezom mogu odlučiti meč. Bit će zanimljivo, s mnogo taktike, pa je moguć troznak.

Hrvatska - Danska

O Hrvatskoj ne treba previše trošiti riječi, mnogo su talentovaniji, fleksibilniji od Danaca i vidim ih u četvrtfinalu. Imaju momentum koji bi trebali iskoristiti.

Francuska - Argentina

Jedna od od tri najneizvjesnije utakmice. Francuzi me uopće nisu dojmili, čvrsti su, ali im nešto nedostaje. S druge strane Argentina je preživjela pakao i sada joj je mnogo lakše igrati, a to može biti njihova prednost. Dajem im više šanse jer mislim da će sada izvući zadnji atom snage, neće dopustiti da krahiraju odmah u osmini finala. Kada su već jedva prošli i na sebe navukli oreol kritika.

Španija - Rusija

Španci imaju možda najveći ofanzivni potencijal, vjerovatno će ubaciti sada u brzinu više, ali s druge strane je domaći teren, impuls sa tribina i činjenica da Rusija dugo nije igrala nokaut fazu, pa to iz njih može izvući dodatnu energiju. Isto je moguć troznak.

Švedska - Švicarska

Izuzetno će biti zanimljivo vidjeti ko može ponoviti svoju najbolju partiju iz grupne faze. Švicarci su protiv Srbije bili izuzetno motivirani, znali su mane protivnika i odigrali fenomenalnih 75 minuta. Uz takvu igru mislim da mogu proći, ali pitanje je mogu li u kontinuitetu pokazati taj kvalitet. S druge strane posljednja predstava Švedske, protiv Meksika pokazala je da osim discipline i organizacije Švedi mogu i prema naprijed biti opasni i efikasni. Bit će čvrsto, mogao bi odlučiti jedan gol.

Brazil - Meksiko

Bez dileme, Brazil nije favorit samo u ovoj utakmici, već i ekipa koja može dogurati do samog kraja. Problem bi im jedino protiv jačih protivnik u nastavku mogla predstavljati ta desna strana jer su imali peh da se povrijede čak dva beka.

Belgija - Japan

I ovdje ne bi trebalo biti iznenađenja. Belgija je pokazala da je pravi tim, popunjen na svakoj poziciji sa po dva kvalitetna igrača. Jedan od favorita za naslov, bez daljnjeg.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Kolumbija - Engleska

Mnogi se pitaju da li Engleska može konačno do kraja, kopaju se historijske činjenice, prave usporedbe. Engleska je odigrala dobru grupnu fazu i favorit je protiv Kolumbije koja je više sretno dobila Senegal. Šta će dalje biti teško je procijeniti. Englezi su dugo vremena bili pročitana knjiga, igrali su dugim loptama uz puno trke i duela, sada međutim pokušavaju igrati lopte i to se vidi, osjeti. Možda je njihov motiv na ovome Mundijalu najveći.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi