Srbija je prvi evropski tim koji od sankcija igra protiv Rusije: "Bratski duel, zaslužili smo ovo"
Nakon dvije i po godine Rusija će odigrati meč protiv jedne evropske selekcije (Foto: FS Rusije)

Orlovi danas u Moskvi

Srbija je prvi evropski tim koji od sankcija igra protiv Rusije: "Bratski duel, zaslužili smo ovo"

M. Šljivak

Fudbalska reprezentacija Srbije danas će u Moskvi od 18 sati odigrati prijateljski susret protiv selekcije Rusije. Orlovi su prva evropska selekcija koja će odigrati meč s Rusima od suspenzije koju je zbog rata u Ukrajini ova selekcija dobila 2022. godine.

Ruski klubovi i reprezentacije od 2022. godine su suspendovani od svih fudbalskih aktivnosti unutar UEFA i FIFA. Ova selekcija ne igra kvalifikacije za velika takmičenja, klubovi su izbačeni iz evropskih okvira i ne nazire se kraj suspenzije.

Ipak, danas je dan radosti za ljubitelje fudbala u Rusiji. Njihova selekcija konačno će za rivala imati jednu selekciju sa Starog kontinenta, a to će biti Srbija.

U medijima se ovaj meč najavljuje kao 'Bratski duel', a Rusi slave što konačno imaju respektabilnog rivala jer su u prethodnom periodu za rivale imali prosječne selekcije.

"Uz svo poštovanje prema Keniji ili Kubi, te utakmice nisu privukle previše pažnje. Ovo je potpuno drugi nivo. Igramo protiv učesnika Evropskog prvenstva, a zatim i protiv jedne od najboljih selekcija Južne Amerike - Paragvaja", navodi Sport Express i dodaje:

Oglasi

"Konačno će reprezentacija imati moćnog rivala - Zaslužili smo ovo", poruka je iz Rusije.

Ruski mediji ovu utakmicu vide kao takmičarsku. Selektor Valery Karpin ističe da će njegova selekcija dati sve od sebe kako bi 'vidjeli gdje se nalaze'.

"Srbija je izuzetno snažan tim, definitivno najjači od svih s kojim smo igrali od suspenzije. Teško je govoriti o našem kvalitetu jer nismo imali pravi test u prethodne tri godine. Nije bilo bitnih utakmica, iako smo u pojedinim prijateljskim nastupima prikazivali dobru igru", rekao je Karpin.

Miloš Biković angažovan za promociju utakmice

Koliko Rusima znači ova utakmica pokazuje i angažovanje poznatog srpsko-ruskog glumca Miloša Bikovića.

Pred ovaj meč snimljen je zanimljiv promo video u kojem je glavna zvijezda Miloš Biković, zajedno sa srpskim fudbalerom Milanom Gajićem i ruskim reprezentativcem Fyodorom Chalovom.

Oglasi

Biković je velika glumačka zvijezda u Rusiji. S obzirom da je iz Srbije očekivalo se da će upravo on biti dio reklamne kampanje za ovaj meč i mora se priznati da su je Rusi vrhunski napravili.

Ulaznica za ovaj meč više nema. Rasprodate su u rekordnom roku i treba očekivati pune tribine stadiona Dinama u Moskvi.

UEFA i FIFA nemaju ništa protiv odigravanja utakmice

Krovne kuće svijeta fudbala UEFA i FIFA nemaju ništa protiv odigravanja utakmice između Rusije i Srbije.

Činjenica je da prijateljski dueli nisu pod okriljem fudbalskih organizacija i da Savezi sami biraju s kim će igrati mečeve. Srbija je odlučila da ode u Rusiju.

UEFA i FIFA pravno ne mogu ništa napraviti. Srbiji ne prijete apsolutno nikakve sankcije zbog odigravanja utakmice, a u Fudbalskom savezu Srbije nisu imali dileme da li prihvatiti utakmicu.

"Nismo imali dileme da li prihvatiti ponudu ili ne", rekao je selektor Srbije Dragan Stojković o dolasku u Rusiju i dodaje:

"Za nas će ovo biti ozbiljan pripremni meč za Euro. Dočekani smo odlično i sve je sasvim normalno", istakao je selektor Srbije.

Top Komentari

user1710447231
Takodje poznat kao utakmica genocidasa. Utakmica mi volimo napadat susjede. Utakmica pa zasto nas svi mrze?
0 0
fare87
Sastaju se bratska ****a
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi