Srbija zahvaljujući BiH četvrti fudbalski "izvoznik" svijeta, naša zemlja na 21. mjestu

Glavna destinacija bh. fudbalera - Hrvatska

Srbija zahvaljujući BiH četvrti fudbalski "izvoznik" svijeta, naša zemlja na 21. mjestu

"Fudbalski opservatorij", istraživačka grupe uglednog Međunarodnog centra za studije sporta (CIES) objavila je rezultate istraživanja o najvećim svjetskim fudbalskim izvonicima (državama) u 2018. godini.

Prvo mjesto je, očekivano, zauzeo Brazil sa 1236 fudbalera koji nastupaju za klubove van granica ove države, drugo mjesto je pripalo Francuskoj sa 821 fudbalerom, dok je na trećoj poziciji Argentina (760 fudbalera u inostranim klubovima).

Kada je naš region u pitanju, prednjači Srbija koja je zauzela 4. mjesto na ovoj listi. Naime, čak 465 fudbalera iz ove države za život zarađuje u inostranstvu, a glavna destinacija im je Bosna i Hercegovina. Tačnije, među svim državama svijeta, najbrojinija "populacija" srbijanskih fudbalera je u BiH.

Srbija je tako na ovoj listi iza sebe ostavila neke fudbalske nacije poput Engleske (413) i Španije (361), dok je na sedmoj poziciji Hrvatska koja je u inostranstvo "poslala" 346 fudbalera.

Naša država se nalazi na 21. mjestu pomenute liste, pošto su u 2018. godini 153 fudbalera iz BiH igrala u inostranim ligama, a najviše njih u susjednoj Hrvatskoj. Bosna i Hercegovina je na ovoj listi iza sebe ostavila Kamerun, Dansku, Italiju, Švicarsku, Rumuniju...

Kada je u pitanju lista broja fudbalera u inostranstvu na milion stanovnika, tu BiH kotira puno bolje, te se nalazi na 7. mjestu sa 40 igrača u svjetskim takmičenjima na milion stanovnika.

Island prednjači na ovoj listi, s obzirom da na milion staovnika ova država proizvodi 180 fudbalera za inostranstvo (riječ je o izračunu, Island nema milion stanovnika).

Slična situacija je i sa Crnom Gorom koja na milion stanovnika plasira 134 fudbalera u inostranstvo, te je na drugom mjestu liste, dok je Urugvaj treći.

Hrvatska je četvrta (80), Slovenija peta (51), Srbija šesta (48), a Bosna i Hercegovina se nalazi na sedmom mjestu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi