Rođeni Bosanac i izdajnik domovine: Sanjao o drugoj selekciji, a sada napravio transfer karijere

Barem ako govorimo o obeštećenju koje je plaćeno

Rođeni Bosanac i izdajnik domovine: Sanjao o drugoj selekciji, a sada napravio transfer karijere

E. Ganibegović

Nagledali smo se u prošlosti da igrači rođeni u Bosni i Hercegovini igraju za Hrvatsku i Srbiju. Toga je bilo i bit će još, pa ovaj slučaj nije nikakav izuzetak. Možda jeste samo po tome što je javno priznao da je, iako je rođeni Bosanac, uvijek sanjao o pozivu u Srbiju. Sada je ozvaničio transfer karijere, barem ako govorimo o obeštećenju koje je za njega plaćeno.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine neuporedivo jača bi bila da su za nju igrali svi koji su mogli igrati, barem kada govorimo o igračima koji su rođeni na tlu naše zemlje.

Mnogi od njih su se odlučivali za komšijske reprezentacije, odnosno Hrvatsku i Srbiju. Iako su rođeni Bosanci i Hercegovci, vodili su se etničkom pripadnosti, pa birali jednu od ove dvije komšijske zemlje.

Jedan od njih je i rođeni Banjalučanin, Srđan Babić. On je u drugom najvećem bh. gradu rođen 1996. godine, igrao je kao dječak u Borcu, no vrlo rano ide u Vojvodinu.

Tamo je počeo igrati seniorski fudbal, nakon čega je nastupao za Real Sociedad B, Reus Deportiu, Crvenu zvezdu, Famalicao, Real Sociedad i Almeriju. 

Upravo danas je ozvaničen najskuplji transfer u njegovoj karijeri. Napustio je Almeriju, ali i Pirineje, te seli u daleku Moskvu gdje je potpisao za tamošnji Spartak.

Oglasi

Stavio je paraf na trogodišnji ugovor, a visina obeštećenja koje će ruski klub isplatiti španskom je pet miliona eura. Poređenja radi, do sada su u Babićevoj karijeri za njega klubovi izdvojili ukupno tri miliona eura.

Kada je reprezentacija u pitanju, ovaj stoper nije imao dileme i od U-17 do U-21 kategorije je za Srbiju nastupio 24 puta i postigao četiri pogotka, dok je u A selekciji upisao četiri nastupa do sada.

"Da budem iskren, jeste. Dobio sam poziv reprezentacije BiH, ali nisam imao dilemu za koga ću igrati. Vjerovao sam se i nadao da će doći ovaj poziv iz Srbije. Nisam ni razmišljao o drugoj zemlji", rekao je jedne prilike Babić, bez dlake na jeziku.

Top Komentari

iznogood
**** vas on. Ako je izdajnik sto pisete o njemu i na taj nacin mu dajete na vaznosti
3 2
Major
****ga dabi neko igri za Bh vrstu treba dase zove Haso uso Osman . Tako je to
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi