Ne, nije šala: Organizovan novi međunarodni turnir, igra se u junu, posebnu pozivnicu dobila Rusija

Ipak će igrati

Ne, nije šala: Organizovan novi međunarodni turnir, igra se u junu, posebnu pozivnicu dobila Rusija

Edmir Škorić

Rusija ne odustaje od povratka na međunarodnu nogometnu scenu i ove godine zaigraće na turniru koji je organizovan od strane Srednjoazijskog nogometnog saveza (CAFA).

FIFA i UEFA su ranije Rusiju suspendovale zbog političkih razloga, odnosno ruske agresije na Ukrajinu, koja traje od 24. februara prošle godine i još nije završena.

Rusija nije imala pravo nastupa u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru, a neće biti ni u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine. No, Rusi će se ipak takmičiti i to na prvom Srednjoazijskom prvenstvu.

Plan pridruživanja Azijskoj nogometnoj konfederaciji (AFC) trenutno je u zastoju. Umjesto toga, pojavio se novi iznenađujući prijedlog.

Stigao je iz Srednjoazijskog nogometnog saveza (CAFA). Predsjednik nogometnog saveza Tadžikistana, koji je s njim povezan, Faridun Saliev, najavio je da će se u junu ove godine održati njegovo prvo prvenstvo u povijesti na kojem će sudjelovati Rusi.

"Ruska reprezentacija sudjelovat će na prvom prvenstvu Srednjoazijskog nogometnog saveza (CAFA) s muškim reprezentacijama od 9. do 21. juna ove godine", rekao je Salev za MatchTV.

Osim Rusije, na turniru će nastupiti svih šest članica ove unije: Tadžikistan, Iran, Uzbekistan, Kirgistan, Turkmenistan i Afganistan. U postavu će biti dodan još jedan tim iz Azije, koji će dobiti posebnu pozivnicu. Teško je ne steći dojam da je organizacija prvog izdanja ovakvog prvenstva u ovakvoj formuli i upravo sada veliki naklon Rusima.

Činjenica da je ponuda za sudjelovanje na turniru službeno došla izvana odmah je korištena u ruskom narativu. “Pozivnica za ovaj turnir sugerira da više nema izolacije u svijetu, samo privremenog isključenja iz pojedinih natjecanja. Sa svih tačaka gledišta, ovo je dobra opcija za rusku reprezentaciju i budućnost ruskog nogometa", rekao je za Match TV Vjačeslav Koloskov, počasni predsjednik ruskog saveza.

Rusija je odigrala samo tri prijateljske utakmice od izbijanja rata. Pobijedili su Kirgistan 2:1 i remizirali s Tadžikistanom i Uzbekistanom bez golova.

Podsjetimo da je bio najavljen susret Rusije sa Bosnom i Hercegovinom, ali zbog opravdano velikih pritisaka bh. javnosti, duel je otkazan.

Top Komentari

Labile
A zašto bi bila šala? Rusi svakako igraju prijateljske utakmice sa ovim reprezentacijama iz centralne Afrike, ne vidim poentu naslova kao da je sad ovo nešto začuđujuće.
1 0
TurgutBayraktar
Pa nek igraju šta ima
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti