Iz Mađarske stiže velika vijest: Zagovara se novo takmičenje, Premijer liga kao da ne postoji

Ideja o novom regionalnom kupu

Iz Mađarske stiže velika vijest: Zagovara se novo takmičenje, Premijer liga kao da ne postoji

A. Čaušević

Iz Mađarske stiže vijest o formiranju novog regionalnog takmičenja, a zagovornik ideje je čelnik jedno od najboljih klubova sa ovih prostora u nekoliko posljednjih godina. Klubovi iz Premijer lige ne bi učestvovali!

Ma koliko teško to bilo priznati Premijer liga je na samom dnu po pitanju kvaliteta i infrastrukture kada se u ozbir uzmu nacionalna prvenstva regiona. Dovoljno govori činjenica da niti jedan bh. klub nije zaigrao u grupnoj fazi UEFA-inih takmičenja.

Nakon što je formirana ABA liga, odnosno košarkaka liga na prostoru bivše Jugoslavije, paralelno se počelo i špekulisati i o regionalnoj fudbalskoj ligi, ali ta ideja nikada nije sprovedena u djelo i vrlo vjerovatno neće ni biti sprovedena.

Ipak, prije nekoliko dana stigla je ideja o formiranju regionalnog kup takmičenja po uzoru na Mitropa kup, odnosno nekadašnji Srednjoevropski kup gdje su bh. klubovi poput Čelik i Borca svojevremeno bili jako uspješni.

Naime, predsjednik Ferencvaroša Gabor Kubatov je izrazio želju za formiranje Srednjoevropskog kupa sa timovima iz još šest zemalja uz Mađarsku.

"Želja mi je nekako pokrenuti Srednjoeuropski kup u kojem bismo igrali s ekipama iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Češke, Slovačke, Rumunije", kazao je Kubatov te nastavio:

Oglasi

"Za naše klubove bio bi prestiž da igraju sa Partizanom, Crvenom zvezdom, Dinamom iz Zagreba, Plzenom, Slavia Prag."

Sarajevski Željezničar je 2015. goddine predvođen pokojnim Milomirom Odovićem izbacio Ferenvcaroš u kvalifkacijama za Europa ligu, dok danas mađarski klub kotira jedan od najboljih u regionu.

Velikan iz Budimpešte je omiljena destinacija za bh. fudbalera, pa su tako u ovom klub neki od bh. reprezentativaca poput Amera Gojaka, Eldara Ćivića, Muhameda Bešića i Adnana Kovačevića.

S obzirom na jasan zaostatak kako infrastrukturno tako i kvalitetnom teško je vjerovati da bi u eventualnom Srednjoevropskom kupu bilo mjesta za klubove iz BiH što potvđuje izjava predsjednika Ferencvaroša.

Inače, nekadašnji Srednjoevropski klub ili Mitropa kup se igrao od 1927. do 1992. godine. Osvajali su ga tri bh. kluba i to Čelik (1971., 1972.), Iskra Bugojno(1985.) te Borac kao osvajač posljednjeg izdanja.

Promo

Top Komentari

Arnel925
Sta očekivati. Nivo nam je ispod lige Kosova. Kosovo je imalo čak ekipu prošle godine u grupnoj fazi. Navijački jeste tu smo bolji od dosta navedeni zemalja. Imamo jake tradicionalne klubove. Možda i jače od Srbije. Jer kad pogledaš Srbiju imaju 3-4 kluba. Hrvatska možda 4. A mi imamo možda 6-7 gdje su navijači na nivou. Ali džaba navijači kad su igrači amaterskog nivoa. Zato sto se dovoljno ne radi. Eto možda sad ti novi tereni nesto pomognu. Zrinjski je jedina ekipa trenutno koja bi mogla da predstavlja BiH realno. Sarajevo i Željo stvore dobar fundament odu 4 koraka naprijed pa se do godine vrate 5 koraka nazad. Borac uzma igrače za sezonu i onda prodaju sve. Veliki tracionalni timovi kao Sloboda i Čelik nigdje ih na mapi. Velež jedino preživljava radi navijača i velike ljubavi prema klubu isto iz dijaspore. Tako da je Zrinjski jedina ekipa koja je konstantno dobra i stabilna.
12 1
Drakula
Koliko se ulaze u sport opcenito dobro imaju dresove i kopacke da igraju. Sve je to omogucio SDA,HDZ I SNSD. Lana Pudar djevojcica bazena nema da uci plivati a u finalu se skoro svakom. Igraci klase nisu htjeli igrati za nas radi mito i korupcije. Mladje kategorije reprezentacije kaze donesi 10.000KM i bit ces na klupi. Od toga nema napretka svako svog gura i pare samo daj. Zato i nismo nigdje.
8 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi