Otvoren šampanjac u Mađarskoj i na Kipru: Šest Zmajeva slavi evropsko proljeće

Sjajni rezultati Ferencvarosa i AEK-a

Otvoren šampanjac u Mađarskoj i na Kipru: Šest Zmajeva slavi evropsko proljeće

E. Ganibegović

Još po jedno kolo ostalo je da se odigra u tri UEFA-ina klupska takmičenja, a mnogi klubovi već znaju svoju sudbinu kada je u pitanju nastavak takmičenja, prelazak u drugo ili kraj evropske avanture. Među njima su i neki klubovi naših reprezentativaca.

Još od ranije je poznato da se Edin Džeko sa svojim Interom plasirao u osminu finala Lige prvaka i to iz grupe smrti pokraj Bayerna i Barcelone, a napeta je situacija u grupi E gdje je samo Chelsea prošao dalje, dok su Milan (Rade Krunić) i Salzburg (Amar Dedić) u igri za drugo mjesto, odnosno Salzburg i Dinamo (Luka Menalo) za treće i nastavak takmičenja u Evropskoj ligi.

# TIM BODOVI
1. Chelsea 10
2. Milan 7
3. Salzburg 6
4. Dinamo 4

Evropska liga

Sinoć smo pratili utakmice Evropske lige i svjedočili fantastičnom uspjehu bh. kvarteta u Ferencvarosu koji je napravio historijski rezultat.

Niko im nije davao šanse u grupi H pored Monaca, Trabzonspora i Crvene zvezde, ali je mađarski prvak kolo prije kraja remijem protiv Monaca (1:1) osigurao prvo mjesto u grupi i plasman u osminu finala.

Ferenvaros je inače prava bh. kolonija, s obzirom da za ovaj klub nastupaju Adnan Kovačević, Eldar Ćivić, Muhamed Bešić i Amer Gojak, a donedavno je tu bio i Stjepan Lončar.

U posljednjem kolu gostuju u Turskoj protiv Trabzonspora i mogu igrati potpuno rasterećno, dok će prvak Turske tražiti bod(ove) kako bi osigurao drugo ili treće mjesto na kraju. Samim tim bismo gledali i Edina Višću u Evropi ove sezone, koji se oporavlja od prijeloma ruke. 

Oglasi

# TIM BODOVI
1. Ferencvaros 10
2. Monaco 7
3. Trabzonspor 6
4. Crvena zvezda 6

Odličan uspjeh ostvario je i kiparski AEK iz Larnace koji će takmičenje nastaviti u Konferencijskoj ligi. Sinoć je AEK odigrao 3:3 s kijevskim Dynamom i tako osigurao evropsko proljeće. 

Neizostavni u prvoj postavi su bh. reprezentativci Hrvoje Miličević i Kenan Pirić. Bh. golman je pored tri primljena gola bio važna figura AEK-a sinoć i sjajnom odbranom spasio svoj tim poraza u sudijskoj nadokandi vremena, te tako pridonio nastavku evropskog sna ovog tima koji je krenuo od 2. pretkola Lige prvaka.

# TIM BODOVI
1. Fenerbahce 11
2. Rennes 11
3. AEK Larnaca 4
4. Dynamo Kiev 1

Sturm iz Graza za koji nastupa naš bek Jusuf Gazibegović je u zanimljivoj situaciji. U grupi s Lazijom, Feyenoordom i Midtjyllandom mogu na kraju biti i prvi i posljednji, a sve će odlučivati posljednji meč kada gostuju u Danskoj.

Trenutno su drugi s istim brojem bodova koliko ima i Lazio, imaju tri više od Feyenoorda i lošiji međusobni omjer, tako da će im bod u Danskoj sigurno garantovati narednu fazu Evropske lige, a možda i prvo mjesto ukoliko Lazio izgubi od holandskog predstavnika.

# TIM BODOVI
1. Lazio 8
2. Sturm Graz 8
3. Feyenoord 5
4. Midtjylland 5

U grupi D Malmo je posljednji bez bodova iza Royale Uniona, Union Berlina i Brage, te je za njih evropska avantura ove sezone završena. Dennis Hadžikadunić i Adi Nalić (koji je već dugo povrijeđen i očekuje ga povratak početkom 2023. godine) neće proslaviti ni novu titulu u Švedskoj gdje je Malmo kao prvak tek na sedmom mjestu s 42 boda, 18 manje od vodećeg Hackena i ova sezona je za njih veliko razočarenje.

Treba istaći i Sheriff našeg Stjepana Radeljića koji u grupi E posljednje kolo igra u Moldaviji protiv Omonije i odgovara im i poraz s manje od tri gola razlike za nastavak takmičenja u Konferencijskoj ligi.

# TIM BODOVI
1. Real Sociedad 15
2. Manchster United 12
3. Sheriff Tiraspol 3
4. Omonia 0

Konferencijska liga

U Konferencijskoj ligi je u dobroj situaciji Partizan našeg Siniše Saničanina. U posljedjem kolu dočekuju Slovacko u Beogradu i imaju šansu da uz poklapanje rezultata na meču Nice - Koeln budu i prvi u grupi.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

# TIM BODOVI
1. Nice 8
2. Partizan 8
3. Koeln 7
4. Slovacko 4

Slovan iz Bratislave za koji nastupa Alen Mustafić, a koji je u onoj dramatičnoj utakmici play-offa izbacio Zrinjski, također je na pragu plasmana u narednu fazu takmičenja u grupi s Pyunikom za koji nastupa Luka Juričić, dijete Širokog Brijega i bivši napadač Željezničara.

Zbog lošijeg međusobnog omjera protiv Pyunika, Slovanu će trebati pobjeda protiv Žalgirisa u posljednjem kolu za siguran plasman dalje. 

# TIM BODOVI
1. Slovan 8
2. Basel 8
3. Pyunik  6
4. Žalgiris 5

Top Komentari

Brazuka
Husaricu pogledaj golove i manje bruke hahahaga
1 0
user1655831611
I na kraju Ce Slovan biti prvi s nije bio nista bolji od Zrinjskog
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi