Srljanje od starta: Slobodane, dragi, na kojoj ste Vi utakmici bili?
Uvreda za inteligenciju: Mirsad Baljić 1983. zabio je autogol protiv Videotona, ali smo mi budale vjerovali da je to bio Cuhay 1985.

Trener Želje u posebnom izdanju

Srljanje od starta: Slobodane, dragi, na kojoj ste Vi utakmici bili? · Komentar

Postojao je svojevremeno na Javnom servisu, sjetit će se ljubitelji gastronomije, kuharski dvoboj "Paradajz i paprike" čiji je voditelj bio i vispreni Milan Pavlović. Svakog vikenda smjenjivali su se gosti, a Pavlović je uobičavao emisije otvarati pitanjem "Otkud Vi u emisiji", nakon čega bi gost pobliže upoznao sebe s gledateljstvom.

Novi trener Fudbalskog kluba Željezničar počeo je zvanično svoju odiseju u Sarajevu, ali na zvaničnoj press konferneciji nije bilo Milana da ga pita "Otkud Vi ovdje". Ne saznasmo kojim je putevima perspektivni Krmčarević dospio među Plave i na čiju preporuku, no da se Slobodan definitivno uklapa u aktuelne društvene okvire nije mu trebalo dugo da pokaže.

"Služio sam vojsku u Sarajevu 1983. i to je bila zlatna godina sarajevskog fudbala, Sarajevo prvak, Željo u polufinalu Kupa UEFA", nasmiješi nam se svima Krčmarević u brk. Generalno, medij koji ne dobiva pozive za press konferencije i od kojeg se sakriva termin istih, ne bi trebalo da zanimaju dešavanja na Grbavici, no ovo nije pitanje Željezničara uopće, već elementarne inteligencije i pravljenja glupanima onih koji su rođeni u Sarajevu, znaju barem dio njegove historije i živjeli su ovdje u to vrijeme. Dakle, tekst nije ni o Želji ni o Slobodanu, koliko hronika društvenih zbivanja.

Ne reagovati na ovu i izjavu koja je uslijedila nekoliko trenutaka poslije klasično je potpisivanje kapitulacije ne samo pred glupošću, već bezobrazlukom ogledanim u činjici da postoji wikipedija pa je takve informacije moguće saznati za tilih 17 sekundi, možda i manje. Ni to Krčmarević nije bio u stanju srljajući pred mnogobrojnim auditorijem, a da nije ni započeo pošteno svoj posao (zamislimo samo recimo da Zvezda dovede recimo Envera Hadžiabdića i da on tamo ispriča kako se sjeća slavne 1989. kada je Zvezda bila prvak Evrope i kada ga je ono Piksi sam sebi zabio u finalu u Bariju).

"Bio sam baš na toj utakmici, kada je Baljić zabio autogol protiv Videotona", nastavio je trofejni trener ali zatvorimo svi oči pred srljanjem. Ako nekome slučajno pokušate sugerirati da srlja, pri tome argumentirano, Vi ste crna ovca, a među hiljadama bijelih, crna ne može biti nimalo draga, strši.

To što u Plavom salonu nije bilo Milana Pavlovića da ga pita otkud Vi ovdje, manje je važno od činjenice da nije bilo nikoga ko bi mogao reći 'na kakvoj si ti, dragi Slobodane, utakmici polufinala Kupa UEFA bio 1983? Balja ga zabio sam sebi? Čovječe mili neko je ovdje lud. Ili Vi koji ne govorite istinu, ili mi što nešto kontasmo da je 1985. Željo igrao polufinale, a Sarajevo bilo prvak.

Nije možda Krčmarević ni bitan u konkretnom smislu, koliko kao personifikacija, simbol. Naime, onakvim kakvim se predstavio, neodgovoran prema slušateljima, ali i prema sebi prvenstveno, neozbiljan i šarlatan, klasični je predstavnik duha vremena i bh. prostora u kojem svako može biti sve.

I trener i član Upravnog odbora i novinar i ministar i gradonačelnik i predsjednik turističke zajednice i Javnog gradskog saobraćaja i direktor marketinga i vlasnik škole fudbala i univerzitetski profesor.

U državi gdje poslanicima iz skupštinskih domova vokabulari broje 50 riječi "uključujući prehrambene artikle", a drugi ili isti ti ugledni visokopozicionirani članovi društva završavaju fakultete za deset dana. Fakultete koji niču u svakom "gradu" u kojem ima barem deset kuća...

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Svi danas mogu biti sve, pa što ne bi i Slobodan Krčmarević mogao lupetati i pričati nebuloze. Boljeg stranca za ovo podneblje nisu mogli iskopati. Kud nije negdje u političkom vrhu da obeća sedam i pol miliona radnih mjesta ili da konačno obilježimo zasjedanje ZAVNOBIH-a 18. avgusta 1924. na 19. rođendan sada već 52-godišnjeg iskusnog trenera Slobodana Krčmarevića, tik nakon su on Moša Pijade, Charles de Gaulle, Sena M i Eugen Savojski na konju osvojili Veliku Britaniju.

Nekad je dva plus dva bilo četiri, ali to je bilo nekad, znate. Pa Zemlja, to vam je ravna ploča, nemojte da bi Vas ko čuo da tvrdite suprotno. Kakvi biste samo glupani ispali, intelektulne grdosije bi Vas na facebooku ismijale samo tako.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Zaštita Identiteta
Zato vas i ne zovu na press konferencije, kvazinovinari u pokušaju... 1. Vojni rok u JNA je trajao do 4 godine, a dotični ga je počeo služiti 1983. što će reći da jeste mogao biti tu u 1985. ... vašim kvazinovinarskim rječnikom sabraćemo 2 i 2 i dobiti koliko tačno??? 2. Ko je ikad pogledao bar snimak (a imate ih na YouTube i više nego dovoljno) primljenog gola vidjet će da zapravo iako je gol pripisan mađaru, Baljić jeste taj koji je skrenuo putanju lopte i unio je u gol. -- Ali opet, ovo ne bi bilo sra** od portala kad ne biste neki clickbait članak napisali. I opet, ovo ne bi bilo sra** od portala kad se ne biste posr**i na vlastiti "intelekt" na koji se poziva autor članka.
117 18
zeleni_zub
Zeljo nikad nije bio niže. Frajer privatizovo klub za 0 KM, okupio oko sebe glupane i dupelisce da mu aplaudiraju i odveo klub u ponor, a internet brigada i onaj plaćenik sa OBNa mu kliču "Bravo Grande!"
20 73

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi