Lov na navijače ranom zorom: Uhapšeno ih 26, među njima žena i maloljetnik

Zbog nereda u Francuskoj

Lov na navijače ranom zorom: Uhapšeno ih 26, među njima žena i maloljetnik

E. Škorić

Francuska policija privela je 26 nogometnih navijača koji su započeli tučnjavu na stadionu Geoffroy-Guichard krajem maja ove godine, nakon utakmice između St. Etiennea i Auxerrea.

Bijesni navijači Saint-Etiennea upali su na teren nakon što je njihova ekipa ispala u Ligue 2. Nakon 1:1 remija u gostima, jedan od najtrofejnijih i najvećih francuskih klubova kod kuće je remizirao istim rezultatom, ali je Auxerre prošao dalje na penale.

Teško su sve to podnijeli navijači slavnog kluba, pa su utrčali na teren i krenula je tučnjava. Napadnuti su igrači oba tima, koji su bježali pred masom, a na kraju se sakrili u svlačionice.

Agresivni navijači bacali su petarde, baklje i druge predmete, a slike i snimci s ovog događaja ubrzo su preplavili internet i u svijet su poslane ružne scene. U svemu tome stradalo je tridesetak osoba.

Nakon što su odgledani snimci, policija je ustanovila ko je odgovoran za nasilničko ponašanje, pa je privedeno 26 osoba, među njima jedan maloljetnik i jedna žena. Akcija na huligane počela je u ponedjeljak u 6 ujutro.

Četiri mjeseca su četiri policijska službenika radila puno radno vrijeme na operaciji Ultras 42. Njihov tim analizirao je snimke s 250 stadionskih kamera, kao i gradski nadzor koji pokriva neposrednu okolicu stadiona. Policajci nisu imali nimalo lak zadatak, jer su lica navijača bila prekrivena maskama i šalovima, a nad stadionom su se nadvijali oblaci dima.

Na kraju su policijske snage kucale na vrata domova huligana koji će izaći pred sud i suočiti se sa ozbiljnom kaznom.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Što se St. Etiennea tiče, vodi bitke u 2. ligi, ali loše mu ide. Klub je tek 18. na tabeli nakon devet odigranih kola sa samo sedam bodova. Bio je plan da se ekspresno vrati u viši rang, ali sada je bliže trećoj ligi.

To bi tek bio skandal i to bi tek izazvalo neprijatne scene od strane huligana, ali klub koji je u velikim financijskim problemima više od toga teško da može.

Top Komentari

Husrefbeg22
Tako to radi zapadna Evropa. Tako treba i kod nas, pohapsiti one idiote sto donose petarde na stadione pa ih zaposliti da mjesec dana jupe smece s ulica, parkova i oko rijeka.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi