Šta bi sa Fergijevim genijem? "Želim se ponovo izgraditi..."
(Foto: EPA) Ravel Morrison je za prvi tim Manchester Uniteda debitovao 26. oktobra 2010. u utakmici Liga kupa protiv Wolverhamptona.

Čeka se potvrda Ravelovog transfera

Šta bi sa Fergijevim genijem? "Želim se ponovo izgraditi..."

Legendarni Sir Alex Ferguson je za svoje "vladavine" u Manchester Unitedu otkrio mnoštvo velikih igrača. Otkrio je i jednog za kojeg je smatrao da je fudbalski genije, ali genije nikada nije postao veliki igrač.

Riječ je o Ravelu Morrisonu, fenomenu, čovjeku koji je sve znao sa loptom, ali jednostavno mu je falila "daska" u glavi. Ravelu Morrisonu je danas 26 godina, Lazio ga više ne želi, pa pokušava pronaći novi angažman.

Nakon, kako sam kaže, najbolje sezone u životu u meksičkom Atlasu, Ravel Morrison se pridružio pripremama švedskog Ostersundsa. Dok trenira sa Ostarsundsom, pokušava i završiti svoj transfer u ovaj klub iz Lazija čiji je i dalje član.

Iako su pregovori još u toku, britanski mediji prenose da je transfer jako blizu, a nekadašnji mladi reprezentativac Engleske je danas govorio za zvanični sajt Ostersundsa.

"Ovdje sam da se ponovo izgradim. Da uživam, igram fudbal i osvojim sve što mogu, to je sve uzbuljivo. Zaista se radujem ovoj prilici", izjavio je Morrison, pa dodao:

"Ja sam samo mlada skromna osoba iz Manchestera. Nadam se da mogu dati sve od sebe ovdje. Bio sam u West Hamu, Manchester Unitedu, Laziju. Naravno, engleski klubovi su za mene najbolji. Bio sam i u Meksiku prošlu sezonu i uživao u svakom trenutku".

Ko je, međutim, Ravel Morrison?

Ravel Morrison je kao dječak stigao u omladinski pogon Manchester Uniteda, legendarni Sir Alex Ferugson je smatrao da je najbolji mladi igrač kojeg je ikada vidio, ali jednostavno nikada nije ispunio svoj potencijal, ni mali dio njega.

Nakon tek nekoliko nastupa za prvi tim Uniteda, Crveni đavoli su ga prodali West Hamu 2012. godine. Nije loše počeo Ravel u West Hamu, ali su stvari za njega, kao po običaju, krenule nizbrdo.

Posudbe u Birminghamu, Cardiffu i QPR-u nisu pomogle, pa je 2015. postao slobodan igrač. Tada ga je doveo Lazio, ali ni u Rimu nije bilo puno bolje. Nakon posudbe u QPR-u, uslijedila je i ona u meksičkom Atlasu, a sada očekuje transfer u Ostersunds.

Problemi van terena i temperament spriječili su ovog veznjaka da napravi bolju karijeru, a u momentima kada se činilo da mu konačno ide bolje (krajem 2013.) nekadašnji defanzivac Manchester Uniteda Rio Ferdinand je govorio o njemu kao igraču koji još uvijek ima dosta perspektive.

"Trenutno radi odličan posao. Pokušava izrasti u ozbiljnog igrača. Njegovi problemi van terena su dobro dokumentovani, ali tokom prošle godine je itekako napredovao, standardan je u West Hamu, pokazuje momente briljatnosti, briljantnosti koju znamo da posjeduje... Uvijek je bio fenonemalan igrač, na treninzima je mogao igrati na jedan ili dva dodira, a kada krene u dribling sposoban je 'pobacati' sve igrače ispred sebe i terorizirati odbrane", izjavio je krajem 2013. Rio Ferdinand, pa nastavio:

"Njegov talenat je bio očigledan od prvog dana kada sam ga vidio. Ravel je tada imao možda 14 godina i Sir Alex me jednog dana pozvao i rekao mi: Dođi i gledaj ga malo kako igra, to je najbolji igrač kojeg ćeš ikada vidjeti'. Sprdao se sa ostalim igračima, toliko je dobar. Sa prvim timom je trenirao kada je imao možda 16 godina... Sjećam se da mi je Fletcher jednom prilikom rekao: 'On trči sa loptom, jednostavno trči sa loptom i gleda me, čeka da napravim potez i da onda reaguje na to'. To rade vrhunski igrači, čekaju da defanzivac napravi potez i onda vas kazne, naprave 'budalu' od vas".

Nekoliko godina kasnije postalo je jasno da Ravel Morrison nije nastavio tamo gdje je stao te 2013. godine, a Rio je pokušao objasniti zašto nikada nije uspio:

"Nikada nije ispunio potencijal. Zašto? Ogromna koncentracija vam je potrebna da postanete vrhunski igrač. Morate svakog dana biti potpuno fukusirani, a on to nikada nije uspio upariti sa svojim fudbalskim vještinama... Mlada ekipa Uniteda u kojoj je igrao... Lingard, Pogba, Januzaj - svi oni su u Ravela gledli kao u superheroja jer je bio toliko dobar, ali ako nemate sve, nemate mentalni kapacitet da postanete profesionalac... Pokušao sam mu pomoći. Ali ponekad se neki ljudi distanciraju od drugih... Ako imate loše navike van terena kao mlad čovjek to će se vjerovatno odraziti i na terenu".

Najtužniji slučaj

Ravelov protraćeni talenat nikada neće moći prežaliti ni Sir Alex Ferguson.

"Nažalost postoje primjeri igrača koji su imali sličnu pozadinu kao Giggs ili Cristiano Ronaldo, ali koji, uprkos ogromnom talentu, nisu bili emotivno i mentalno dovoljno jaki da prebrode sve što im se dešavalo u djetinjstvu i da pobjede svoje unutarnje demone... Ravel Morrison je vjerovatno najtužniji slučaj. Imao je toliko talenta, možda i više od svih igrača koje smo ikada doveli, ali je konstantno upadao u nevolje. Bilo je bolno prodati ga u West Ham u januaru 2012. jer je mogao biti fantastičan igrač. Ali, tokom godina problemi koje je imao van terena su eskalirali i nismo imali puno izbora osim da mu pokažemo izlazna vrata", napisao je u svojoj knjizi "Leading", legendarni strateg Manchester Uniteda.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti