Prošlo je 60 godina od kako su poginule Busbyjeve bebe, razmišljalo se i o gašenju kluba
Tragedija je odjeknula u svijetu jer je Manchester United predvođen Bobbyjem Charltonom, koji je uspio preživjeti, bio u samom vrhu evropskog nogometa. Imali su priliku da postanu treća premierligaška ekipa sa tri naslova prvaka Engleske u nizu. Osim toga

Poginula skoro cijela ekipa

Prošlo je 60 godina od kako su poginule Busbyjeve bebe, razmišljalo se i o gašenju kluba

Esmer Oštraković

Od najpoznatije avionske nesreće nekog sportskog kolektiva u historiji, prošlo je čak 60 godina.

Radi se o čuvenim Busyjevim bebama, koje su stradale u padu aviona 1958. godine u Munchenu.

U toj tragediji život je izgubilo osam nogometaša slavne generacije Manchester Uniteda koji su se vraćali iz Beograda gdje su igrali utakmicu Lige prvaka protiv Crvene zvezde.

Nesreća se dogodila nakon što je avion zbog lošeg vremena sletio u bavarsku prijestolnicu. Avion je iz trećeg pokušaja poletio, no na kraju piste je zapeo na nanos snijega, zbog čega je izgubio kontrolu te je probio ogradu i krilom udario u obližnju kuću.

U nesreći je stradalo 23 od 44 putnika, od kojih su bila i dva Unitedova trenera kao i osam novinara. Poginuli su tada Duncan Edwards, Roger Byrne, Mark Jones, Tommy Taylor, David Pegg, Geoff Bent, Eddie Colman i Liam Whelan.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Tragedija je odjeknula u svijetu jer je Manchester United predvođen Bobbyjem Charltonom, koji je uspio preživjeti, bio u samom vrhu evropskog nogometa. Imali su priliku da postanu treća premierligaška ekipa sa tri naslova prvaka Engleske u nizu. Osim toga prošli su u drugo uzastopno finale u tadašnjem Kupu prvaka.

Nakon tragedije razmišljalo se i o gašenju kluba, ali je United nastavio pobjedom rezervi protiv Sheffield Wedsesdaya koji su nosili dresove bez imena na leđima. Uspjeli su u prvom susretu polufinala Kupa prvaka pobjediti Milan na Old Traffordu. Kasniji pobjednik tog takmičenja Real kao i Crvena zvezda tražili su da se naslov dodijeli Manchesteru, ali prijedlog nije prošao.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi