Šta je fudbal? Dvije scene su vrijednije od svakog drugog odgovora!

Suma sumarum finala Eura

Šta je fudbal? Dvije scene su vrijednije od svakog drugog odgovora!

Admin Čaušević

Neke emocije kod čovjeka može izazvati samo fudbal jer ne kaže se uzalud za ovu igru da je najvažnija sporedna stvar na svijetu.

U finalu Evropskog prvenstva fudbal je bio ono što jeste. Na terenu dramatičan i neizvjestan, a na tribinama spektakl, uz sjajnu atmosferu i pakleno navijanje. Na meču Engleske i Italije neko je morao pobijediti.

Englezi su nakon šest decenija dočekali finale velikog takmičenje, baš kao i 1966. igralo se na Wembleyu, ovaj put finale Eura. I to protiv starog znanca, preporođenih Italijana.

Meč za Tri lava nije mogao početi bolje. Luke Shaw je bacio 60-ak hiljada Engleza na Wembleyu u deliriju. "Eksplodirala" je cijela Engleska. Mislilo se da se stvarno fudbal vraća kući, ali prije toga će na neko vrijeme svratiti do Vječnog grada.

Ipak, neuništiva četa Roberta Mancinija je imala druge planove. Jer ipak radi se o ekipi koja do finala nije izgubila na 33 utakmice. Očekivala se reakcija. Koja je i došla sredinom drugog poluvremena. Leonardo Bonucci zasluženo stvari vraća na početak.

Oglasi

Nakon toga mirni produžeci i penali. Najdramatičniji i najteži momenti za gledati. Koliko je teško navijačima na tribinama, još je teže i igračima. Pa i hladnokrvni i sa bijele tačke neprikosnovni Jorginho je zakazao. To dovoljno govori o pritisku.

Šta je zapravo fudbal? Odgovor na dva pitanja se može svesti na dva kratka video zapisa. Odnosno reakcije italijanskih i engleskih navijača nakon posljednje odbrane Gianluigija Donnarumme.

U Italiji totalna ludnica. Ekstaza. Usijanje. Neopisiva sreća, radost. A u Engleskoj muk. Šok, tišina. Nevjerica. Bijesne reakcije. Italijani kao da su se pitali je li moguće da smo prvaci Evrope, a Englezi je li moguće da smo izgubili.

Proteklih 15-ak mjeseci fudbal se igrao bez navijača. Evropsko prvenstvo je to sve vratilo na početne postavke. Najpopularnija igra današnjice je postao obični biznis, ali fudbal nije fudbal bez gledatelja. Postaje kao čovjek bez duše, kao biljka bez sunca i vode... Neka vrsta "mrtve prirode".

Podsjećanja radi, u regularnom dijelu pa i nakon produžetaka na meču Englske i Italije je bilo 1:1. Italijani su uspješno zabili tri penala, dok su Englezi bili precizni dva puta. Azzurrima je ovo druga titula prvaka Evrope u historiji te šesti veliki trofej računajući četiri Svjetska prvenstva. Gordi Albion je ostao na jednom Mundijalu.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Ova premlada ekipa Engleske definitivno ima potencijal i dojam je da je neko od narednih velikih takmičenja sigurno njihovo jer su konačno naučili igrati na rezultat i turnirski. Dok je s druge strane za Italijane trofej prvaka Evrope pravo malo sprotsko čudo.

Mnogi su s podsmijehom gledali na selekciju Italije. Dosta se i Serija A podcjenjivala koja je u sjeni La Lige i Premiershipa. Ali neki "anonimusi" su pokazali da su izuzetno kvalitetni te da ravnopravno mogu igrati protiv najboljih na svijetu. Suma sumarum, Azzurri su zasluženo najbolja selekcija Starog kontinenta. I da, Mancini je "trenerčina".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti