Šta je skrivio Michy Batshuayi?
(Foto: EPA) Michy Batshuayi je postigao jedini gol u finišu tvrdog i neizvjesnog meča sa West Bromom i tako potvrdio Chelseajevu titulu prvaka Engleske za sezonu 2016/2017

Čovjek kojeg na Bridgeu jednostavno ne žele

Šta je skrivio Michy Batshuayi?

Chelsea je u zimskom prelaznom roku uspio dovesti vrhunskog napadača - na posudbu je stigao Gonzalo Higuain, fudbaler čija je golgeterska statistika, šta god o njemu mislili, impresivna.

Tragao je, tragao i tragao Chelsea za pojačanjem u napadu i pronašao ga. Tačnije, tragao je Chelsea za "bezbolnim" načinom da se riješi Alvara Morate, Španca koji za ogroman novac nije pokazao gotovo ništa.

Morata možda jeste svjetsko ime, ali realno gledano - riječ je o "super zamjeni", napadaču koji je svoj najveći doprinos ekipama u kojia je igrao uglavnom davao sa klupe. Chelsea ga je, ipak, platio blizu 70 miliona eura, što je cifra za koju je trebao postati, uz Hazarda, centralna figura ekipe sa Stamford Bridgea.

Trebao je, ali nije. A nije da nije dobio šansu. Dok se Alavro mučio, Chelsea je odlučio dubini svog napada doprinijeti dovođenjem Oliviera Girouda. Iskusni Francuz je na Stamford Bridge stigao u komplikovanom "triangl" tranferu u kojem je Aubameyang pojačao Arsenal, a Michy Batshuayi otišao na posudbu u Borussiju Dortmund. Nije ni Giroud oduševio, ali je imao dobrih momenata.

Međutim, zašto Michy Batshuayi nikada nije dobio šansu u Chelseaju?

Bio je Michy zamjena za Diega Costu i Alvara Moratu, a bez obzira na sve muke Plavaca sa efikasnošću i napadačima, niko nikada nije ni pomislio Belgijancu dati pravu priliku. Zanimljivo je, međutim, da bi Michy svaku priliku iskoristio, ali ni to nije bilo dovoljno.

Posudbe, posudbe, posudbe

Batshuayi je ove zime u dramatičnim posljednjim satima zimskog prelaznog roka proslijeđen na posudbu u Crystal Palace. Chelsea ga je nudio svima i svakome, želio ga prodati (35-40 miliona eura) i na kraju uspio samo "izganjati" njegovu posudbu.

Niko ponovo nije ni pomišljao vratiti Batshuayija na Stamford Brdige. Istina, iza njega je posudba za zaborav u Valenciji, ali niko ga nije ni posmislio vratiti na Stamford Brdige ni nakon njegove odlične epizode u Borussiji Dortmund, također na posudbi.

Zabio je Michy Batshuayi sedam golova u 10 bunesligaških nastupa za Milionere u drugom dijelu sezone 2017/2018, nakon što je prvi dio sezone proveo kao zamjena za Alvaru Moratu, iako je objektivno mogao dobiti priliku i ispred Španca koji se mučio otkada je i Stigao na Stamford Bridge. Pogotovo jer je sezonu ranije donio titulu Conteu.

Nagrada za titulu?

Da, dobro ste čuli. Michy Batshuayi je postigao jedini gol u finišu tvrdog i neizvjesnog meča sa West Bromom i tako potvrdio Chelseajevu titulu prvaka Engleske za sezonu 2016/2017.

I te je sezone Michy bio zamjena (Diegu Costi), ali se očekivalo da će ga Conte u narednoj nagraditi minutažom. To se nije desilo, pa je nakon 10 utakmica (353 minute i dva gola) u Premier ligi, u drugom dijelu sezone poslan u Dortmund.

Statistika Michyja Batshuayija u Chelseaju nije uopšte loša. U dresu Chelseaja daje gol svake 93 minute, a ubacuje ga se u igru samo u slučajevima nužde. Tako je ukupno odigrao 53 meča za Plavce u svim takmičenjima, postigao 19 golova i upisao četiri asistenicje.

Zašto ovaj 25-godišnji Belgijanac, koji ima sve karatkeristike (visina, brzina, snaga i osjećaj za prostor) da postane vrhunski centarfor nikada nije dobio priliku u Chelseaju pitanje je koje može imati više odogovora - i opet će sve ostati engima.

Drogbinim stopama

Nakon dvije sezone i 33 gola za Marseille, Bathusayi je ljeta 2016. za skoro 40 miliona eura stigao u Chelsea. Ponovo je Chelsea te 2016., kao mnogo godina ranije, otišao po napadača u Marseille možda misleći da će ponovo dobiti Drogbu (I Didier je za sličan novac stigao u Chelsea). Međutim, Drogbu Plavci nisu dobili, a nije ni da je Michy bio senzacija Ligue 1. Međutim, moguće je da su čelnici Chelseaja bili razočarani što nisu za 40 miliona eura dobili centarfora koji će razgrtati sve oko sebe i momenatalno dati svoj ogroman doprinos ekipi, pa to nikada nisu oprostili Belgijancu.

Možda se Michy "zakačio" sa čelncima kluba (pošto ga je Sarri otpisao, a da ga nije kako treba ni vidio), koji su instruirali Maurizija Sarrija da ga ne vraća u ekipi ni pod razno. Možda je Belgijanac jednostavno sebi zavorio vrata Stamfrd Bridgea, mada izvještaja o njegovom nedoličnom ponašanju nije bilo, a otočki mediji uglavnom izvještavaju kako Michy ima veliku želju vratiti se i postati dijelom Chelseja.

Chelseajeva opsjednutost rezultatima također može biti razlog. Plavci jednostavno nemaju reputaciju kluba koji ima strpljenja sa mlađim igračima i igračima kojima je potrebno vrijeme za adaptaciju. Tako za Chelsea svojevremeno nisu bili dovoljno dobri ni Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne, Daniel Sturridge i Mohamed Salah - igrači koji su procvjetali nakon napuštanja Stamford Bridgea.

Ne želi Chelsea dati pravu priliku ni svojim mladim igračima koje akumulira u omladinskom pogonu i onda pušta niz vodu na raznorazne posudbe. Ti igrači se, uglavno, nikada ne "oporave". Chelsea, uz izuzetke, preferira iskusne igrače, igrače koji ako ništa, neće griješiti zbog nedostatka iskustva, igrače koji su negdje i nekada pobjeđivali, pa će valjda pobjeđivati i u Chelseaju. Chelsea je, istina, itekako imao uspjeha u posljednjih 10-15 godina.

Možda je kriva i atmosfera u Chelseaju ili "nebriga" za igrače. Michy je tako nakon što je "proradio" u Dortmundu, poručio:

"Jedva da sam igrao u Chelseaju, tako da je lijepo ponovo biti važan. Radi se o tome da sam jednostavno toplo dočekan u Dortmundu, odmah mi je pokazana ljubav. A onda ste automatski bolji".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Međutim, na Stamford Bridgeu će ostati vječita engima - šta je skrivio Michy Batshuayi, igrač kojeg Chelsea neće, ali vjeruje da vrijedi 40 miliona funti?

U međuvremenu, Michy se pored svih zvijezda, redovno nalazi na spisku reprezentacije Belgije. Za Crvene đavole je odigrao 23 utakmice i postigao 12 golova, a gol je postizao na svakih 69 minuta igre...

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

meho
Dobra kolumna svaka cast. To je ono sto se trazi a ne kojekakve kurve i porno glumice!
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi