Šta je zajedničko svim Barcinim ispadanjima iz Lige prvaka?

No Messi, No Party

Šta je zajedničko svim Barcinim ispadanjima iz Lige prvaka?

Barcelona se sinoć treći put zaredom oprostila od Lige prvaka u četvrtfinalu, što polako prerasta u ozbiljnu krizu Katalonaca u najkvalitetnijem evropskom takmičenju za klubove koje su osvajali u pet navrata.

Ono što se razlikuje od prošlogodišnjih Barcinih posrtaja je prvo način na koji je eliminisana al, uz dužno poštovanje Romi, ime protivnika koji joj je zadao taj udarac. Prethodno je Barca ispadala od klubova kao što su Juventus, Manchester United, Atletico Madrid i Chelsea, koji su na karti Evrope ipak značajniji od Rimljana.

Ali, rejting i ime kluba se često ispostave kao nebitni. Uostalom, Barcelona bi sa igrom kao sinoć izgubila i od Chieva.

Sva Barcelonina ispadanja iz Lige prvaka u proteklih deset godina imaju jednu zajedničku stvar, koja se veže za Lea Messija. Koliko god se mnogi trudili da nam objasne da "Barca nije samo Messi" i da ovaj klub može biti (jednako) uspješan i bez njega, nije to nije baš tako.

Evo i zbog čega. Leo Messi je najbolji strijelac Barcelone u historiji Lige prvaka sa tačno 100 postignutih golova, drugi je strijelac ovog takmičenja svih vremena (iza Cristiana Ronalda sa 119) i gotovo da nema kluba protiv kojeg nije uspio zabiti makar jedan gol. Ali, ne može biti i nije slučajnost da je baš svaki put kada je Barca ispadala iz Lige prvaka, Messi zakazao u tim utakmicama.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Od Messijevog debija za Barcelonu u Ligi prvaka 2005. godine, Barcelona je devet puta ispadala u knock-out fazi - 2007. godine eliminisana od Liverpoola, 2008. od Manchester Uniteda, 2010. od Intera, 2012. od Chelseaja, 2013. od Bayerna, 2014. i 2016. od Atletico Madrida, 2017. od Juventusa i 2018. od Rome.

Leo Messi ni na jednoj od tih utakmica nije zabijao i očigledno je direktno povezan sa svim pomenutim neuspjesima, baš kao što je povezan i sa najvećim rezultatima katalonskog kluba u Ligi prvaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi