Šta predstavlja Guardiolina žuta trakica i zašto je Mourinho protiv nje?
Guardiolinoj podršci katalonskim političarima nije mjesto na fudbalskim terenima, barem ako pitate Josea Mourinha.

Gradski derbi se bliži, a Posebni sve češće komentariše svog suparnika

Šta predstavlja Guardiolina žuta trakica i zašto je Mourinho protiv nje?

Jose Mourinho i Pep Guardiola će sutra "ukrstiti koplja" u najiščekivanijoj utakmici dosadašnjeg dijela premierligaške sezone. Manchester City je trenutno vodeći klub Premier lige i ima čak osam bodova više od Crvenih đavola.

Manchester City djeluje zaista impresivno ove sezone, ali mnogi vjeruju da bi upravo United mogao biti taj koji će zaustaviti Guardiolinu mašinu.

Prepucavanja pred gradski derbi su već odavno počela, a trener Uniteda Jose Mourinho je sada "uzeo na zub" i žutu traku koju u posljednje vrijeme Guardiola nosi na svojoj odjeći.

Trener Građana, naime, nosi žutu traku u znak podrške katalonskim političarima koji su proteklog mjeseca uhapšeni zbog borbe za nezavisnot ove španske pokrajine.

"Nadam se da će zatvoreni političari biti pušteni što prije, zbog njihovih porodica. Ako se to može desiti njima onda se može desiti i nama. I to sve zbog izražavanja svog mišljenja", poručio je nedavno Guardiola i tom prilikom dodao:

"Ne možemo ignorisati činjenicu da je ovih 11 političara ili aktivista, koji nikoga nisu povrijedili, zatvoreno zbog borbe za priliku da se glasa. Mnoge stvari su se desile samo zbog toga što smo htjeli glasati, što smo željeli legalan referendum. Jedino rješenje je da se država i Katalonija slože i da se složimo oko refernduma."

Međutim, čini se da se Mourinhu nikako ne dopada žuta traka na Guardiolinoj odjeći jer ona predstavlja politički simbol.

"Poznajem Pepa godinama. Mislim da znam šta on osjeća kada je njegova domovina u pitanju. Ali da li je to potrebno u fudbalu? Ne poznajem dovoljno pravila", izjavio je Mourinho pred sutrašnji derbi.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Ako pravila to dozvoljavaju onda on ima pravo na takvo nešto kao slobodan građanin, ali nisam siguran da pravila dozvoljavaju bilo kakve političke poruke na terenu...Mislim da meni to ne bi bilo dozvoljeno, barem ja tako mislim", dodao je na kraju Posebni.

Inače, dosta UEFA-inih pravila je promijenjeno ove sezone, pa su ovakve stvari u velikoj mjeri dozvoljeno, sve dok na sadrže agresvine i uvredljive poruke.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije