Šta se dešava ako se ponovo prekine Premijer liga BiH?

Ništa se ne prepušta slučaju

Šta se dešava ako se ponovo prekine Premijer liga BiH?

Za samo nekoliko dana vraća nam se Premijer liga BiH, ali kod većine navijača još uvijek postoji strah od novog prekida i komplikacija zbog koronavirusa. 


Podsjetimo, prethodna sezona je morala biti prekinuta 11 kola prije kraja jer se virus pojavio u našoj zemlji i uslovi za nastavak takmičenja nisu bili mogući.

FK Sarajevo je proglašen prvakom, a iz lige su ispali Čelik i Zvijezda 09.

Nova sezona počinje prvog vikenda u augustu, ali s velikom dozom straha jer je Covid19 više nego ikada prisutan u našoj zemlji.

Ipak, svuda se igra pa će se igrati i kod nas. Nogometni savez naše zemlje definisao je i šta se dešava u slučaju da Covid19 ponovo prekine takmičenje. Sve je objašnjeno do najsitnijeg detalja pa je poznato i šta će biti u slučaju da sezona ne bude mogla biti završena, kao što je bio slučaj prethodni put.

Pravilnik izgleda ovako:

Ukoliko dođe do donošenja odluka o trajnom prekidu takmičenja (proglašenje vanrednog stanja, stanja nesreće, zabrana organazacije takmičenja od strane nadležnih organa isl) primjeniće se slijedeći principi:

- Takmičenje pokušati odgirati do kraja kada se za to steknu uslovi, poštujući, rokove za završetak određen od strane UEFA-e

- U slučaju mogućeg nastavka, kalendar takmičenja mora biti realan raspored odigravanje utakmsca ne smije ugroziti zdravlje igrača ‘ritam subota-srijeda-subota).

- Ukoliko nije moguće nastavti takmičenje odnosno donese se odluka o trajnom prekidu, primjenjuju se slijedeći principi:

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

1. Ukoliko je odigrano 2/3 takmičenja (22 ili više kola) onda se primjenjuje trenutna tabete i klubovi ostvaruju prava po datom plasmanu,

2. Ukoliko se odigra manje od 2/3 takmičenja, prvenstvo se poništava, tj. neće se proglasiti prvak niti će iz lige ispasti 2 posljednje plasirane ekipe, liga se u tom sličaju neće popunjavati klubovima iz nižeg ranga. Učesnici UEFA takmočenia će biti klubovi po plasmanu

3. U svim slučajevima će biti potrebno ispoštovati, odgovarajuće smjernice i princape UEFA-e, koji će biti sastavnim dijelom ovog dokumenta.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Sloboda
Svijet će ostat uskraćen za jednu takvu ligu, to se ne smije dozvoliti...
11 1
Benjamingst
Odigrati na brzinu 11 utakmica I proglasiti prvaka izvlacenje kuglica... jednu za SDA, druga za HDZ I trece za naseg Dodika... pa neka se dogovore oko prvaka BiH a Novalic ce pokloniti respiratore iz Kine a Fikret 2 tone malina da se igraci zabave...
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi