Šta se desilo sa slavnim Stuttgartom?
Foto: EPA

Mučni dani za Švabe

Šta se desilo sa slavnim Stuttgartom?

Domaćim porazom Stuttgarta od Mainza rezultatom 3:1 postalo je jasno da će peterostruki njemački prvak od naredne sezone gotovo sigurno nastupati u Cvajti.

Ako se ne desi čudo, bit će to prvi put nakon punih 40 godina da će slavni njemački klub igrati u drugoj ligi. Stuttgart je u 2. Bundesligi posljednji put nastupio u sezoni 1974/1975... 

Da bi se Toni Šunjić i društvo uopšte nadali opstanku u ligi potrebna im je gostujuća pobjeda nad Wolfsburgom u posljednjem kolu, ali bi i u tom slučaju morali osluškivati rezultat iz Bremena. Tamo se sastaju Werder i Frankfurt, dva tima koja se nalaze na 16. i 15. mjestu i pobjednik u tom duelu bi osigurao opstanak. Stuttgart za Werderom zaostaje dva, a za Frankfurtom tri boda i zaista su im male šanse da izbjegnu katastrofu.

Podsjetimo, iz Bundeslige direktno ispadaju dva posljednjeplasirana kluba, dok treći najslabiji ide u razigravanje za opstanak sa trećeplasiranim timom iz Cvajte. To je možda i najveća nada za Švabe, kojim treba pobjeda nad Wolfsburgom i domaći poraz Werdera da bi izborili dvomeč za opstanak. U Bundesligu su se već plasirali Freiburg i Red Bull Leipzig, dok Nurnberg ide u razigravanje za viši rang i on bi bio potencijalni Stuttgartov rival.

Veliki ovosezonski neuspjeh zabolio je navijače popularnih Švaba, koji su nakon završetka nesretne subotnje utakmice ušli u teren i pokušali se obračunati sa svojim fudbalerima. Iako teoretske nade za opstanak još uvijek postoje, činjenica je da Stuttgart odavno ide potpuno pogrešnim putem i već duži niz godina ne igra važnu ulogu u njemačkom fudbalu.

Nekada je to bilo drugačije. Prije samo devet godina, Stuttgart je uspio osvojiti Bundesligu i to u onom čuvenom sastavu čiji su predvodnici bili Mario Gomez, Sami Khedira, Cacau, Timo Hildebrand, Thomas Hitzlsperger, Serdar Tasci... Švabe su svoju posljednju šampionsku sezonu završile sa 70 bodova, dva više od drugoplasiranog Schalkea. 

Nostalgično je navijačima Stuttgarta prisjetiti se tog sastava i pogledati s čim danas raspolažu. Uz dužno poštovanje, u ovom timu Švaba se na prste jedne ruke mogu prebrojati igrači koji bi mogli nositi čuveni bijeli dres sa crvenom prugom da su neka druga, sretnija vremena.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Vrijeme će pokazati koliko će dugo trajati Stuttgartova agonija i kada ćemo ovaj klub ponovo vidjeti u vrhu njemačkog fudbala, kojem objektivno i pripada.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi