Šta statistika kaže o sezoni Edina Višće vrijednoj prestižnog priznanja?
Fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Visca najbolji je igrač prvenstva Turske u sezoni na isteku

Najbolji igrač turske Super lige

Šta statistika kaže o sezoni Edina Višće vrijednoj prestižnog priznanja?

S. Bošković

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Višća jučer je izabran za najboljeg igrača turskog prvenstva.

Višća, koji brani boje Basaksehira nalazi se na korak od osvajanja naslova prvaka Turske, te je dobio i zasluženu nagradu za svoje igre ove, ali i prethodnih sezona.

Višća je na 30 odigranih utakmica ove sezone postigao 12 golova i imao 13 asistencija, ali pored ovih "standardnih" statističkih parametara naš fudbaler bio je sjajan u svim ostalima.

Na terenu je ukupno, u turskom prvenstvu, proveo 2689 minuta. U svojih 30 utakmica prosječno je imao 4.2 šuta prema golu protivnika, što je dovelo i do velikog broja njegovih golova.

Višća je ponovo pokazao da zna da asistira svojim suigračima, a čak 70.1% njegovih pasova je bilo tačno, što je dvoelo i do 13 asistencija za gol.

Ofanzivni fudbaler Basaksehira bilježio je 2.3 ključna pasa po meču, od toga je 0.7 bilo dugih, dok je njih 1.6 po utakmici bilo kratkih.

Višća je po meču izvodio 2.5 driblinga. Imao je u prosjeku jedan neuspješan, a 1.5 uspješan.

U svojih 30 mečeva uspjevao je da prosječno po meču ima 0.8 posto presječenih lopti. Bio je fauliran 0.9 puta po meču, dok je pravio po jedan faul na dva meča. Također, na svaka dva meča po jednom bi bio uhvaćen u ofsajdu.

Što se odbrane tiče, Višća je po susretu imao 0.7 startova. Pravio je prekršaj na svaka dva meča, dok je bio predriblan 0.6 puta po meču.

Prema portalu WhoScored.com njegova prosječna ocjena za ovu sezonu bila je 7.58/10.

Najbolje se osjećao igrajući na poziciji desnog ofanzivnog veznog. Višća je tu odigrao 16 utakmica, te postigao šest golova i upisao devet asistencija uz prosjećnu ocjenu od 7.75.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Ostale utakmice većinom je igrao na lijevoj strani, a s te strane dodao je "samo" četiri asistencije, dok mu je golgeterski učinak bio isti kako i kada bi igrao na drugoj strani.

Gledajući statističke parametre ovaj 29-godišnji fudbaler bio je dominantan u svim fazama napada svoje ekipe, ali je i pomogao i odbrani.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti