Šta su na terenu radili Ciganin, gorila, crnac, rob i ostali?

Može li se rasizam iskorijeniti iz fubala?

Šta su na terenu radili Ciganin, gorila, crnac, rob i ostali?

Teme:

Hiljade Afrikanaca koji u potrazi za šansom za bolji život krenu put Evrope, pređu Gibraltarski moreuz i nađu se u Španiji. Tačnije, u Andaluziji.

Afrički imigranti rijetko u Evropi budu dočekani raširenih ruku. Teško dolaze do posla, pa se još teže integrišu u društvo.

Fudbal može biti odličan "alat" za njihovu integraciju, a upravo to pokušava Alma de Afrika (Duša Afrike), klub koji se takmiči u nižim regionalnim ligama Andaluzije.

Pomenuti klub je osnovan 2015. godine u Jerezu (Jerez de la Frontera) sa ciljem da okupi i pomogne afričkim imigrantima.

Uz nekoliko Španaca, u ekipi Alma de Afrike su uglavnom imigranti iz Kameruna, Nigerije, Gane, Mauritanije, Burkine Faso i Maroka.

"Akcije" Alma de Afrike nisu prošle neopaženo, a posljednji potez ovog malog kluba našao se na naslovnicama nekolicine španskih i evropskih medija.

Naime, na posljednjem meču Alma de Arike fudbaleri ove ekipe na dresovima nisu nosili svoja prezimena već pogrdne nadimke.

Na ovaj način Alma de Afrika je želio izraziti protest protiv rasizma, ali i privući pažnju na ovaj ozbiljan problem u fudbalu i životu.

Tako su na teren istrčali "crnci", "crnčuge" "južnjaci", "šljam", "ilegalci", "gorile", "cigani", "robovi"...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi