Šta veže Željezničar i Atletico Madrid?
Atletico Madrid najveći je fudbalski klub koji će, makar kroz juniorsku konkurenciju, gostovati u BIH od rata naovamo, Rukometnih je bilo već

Jedan čovjek branio je boje oba kluba

Šta veže Željezničar i Atletico Madrid?

Atletico Madrid najveći je klub protiv kojeg će igrati jedan bh. fudbalski predstavnik od rata naovamo, makar i u juniorskoj konkurenciji. Najveći protiv kojeg je iko naš igrao svakako je Manchester United - Sarajevo u senioskoj konkurenciji i Kupu šampiona.

Fudbalski klub Željezničar prvi je pak bh. klub čiji su makar juniori prezimili u Evropi. Osim što je prvi koji je uspio u seniorskoj Ligi prvaka dogurati najdalje (2002).

Ono što povezuje Željezničar i Atletico Madrid klubove čiji će juniori 5. ili 6. februara odmjeriti snage na Grbavici u sklopu play offa Lige prvaka za mlade, jeste i jedan rukometaš - Adnan Šabanović.

Ovaj je čovjek igrao za oba kluba i autentičan je primjer koji oslikava gdje je naš sport bio daleke 1997. a gdje je danas, dvadeset godina poslije.

Tadašnji Željezničar u rukometnom je smislu bio gigant za sve današnje klubove Premijer lige. Iz tog su Željezničara veličanstvene karijere napravili Enid Tahirović, Edin Bašić, Mirsad Terzić, Šabanović...

Ovaj potonji možda i nije imao previše sreće u karijeri, ali je svu nesreću nadoknadio iznenadnim angažmanom u Atletico Madridu, nasljedniku Ciudad Reala, višestrukog evropskog prvaka i kluba koji danas više ne postoji. Kao što ne postoji ni RK Željezničar.

Šabanović je dakle na vrhuncu karijere dijelio svlačionicu sa Ivanom Balićem, Jonasom Kallmanom, Julenom Aguinagaldeom, Davidom Davisom...najvećim igračima kako današnjice, tako i jučerašnjice.

Kada je rukomet u pitanju prije samo nekoliko godina nismo bili toliki odron. Bosna je u Sarajevo dovodila i Barcelonu i Ciudad Real i to su zapravo najveći sportski kolektivi protiv kojih je igrao neki bh. sportski klub na vrhunskom, najvišem nivou.

Danas je i Bosna pred gašenjem, opstaje novim i novim, potpuno nerazumljivim entuzijazmima. Svako malo neko dođe da spašava ono za šta nema uslova da se spasi. Nivo zreo da se nešto ugasi pa pokrene Jovo nanovo. Jer je to zapravo bio i isključivi cilj ili samo ishod potpunog debilizma i nesposobnosti onih koji niti pojma imaju, niti imaju obraza i savjesti.

O KK Bosna da ne trošimo riječi, kada neko pomene da je to bivši evropski prvak trebalo bi ga zakonski kazniti. Šuti, jadan ne bio, ne spominji to...

Što se fudbala tiče, proteći će još mnogo vode dok neko naš ne zaigra sa Atletico Madridom, osim ako nije to u juniorskoj konkurenciji.

Zato uspjeh Željine omladinske škole treba posmatrati kao sociološki fenomen. U vrijeme kada se sve raspada oni će na Grbavicu dovesti Atletico. Djeca! Valjda prvi put u historiji ovog takmičenja neki će juniori igrati pred 10-15 hiljada ljudi.

Golemo, poput odlaska Adnana Šabanovića u Atletico Madrid.

Top Komentari

Posjetilac
Jeste dosadni sa tim "najveći klub sa kojim se igralo", Željo je igrao sa Newcastle-om tadašnjim jednim od boljih timova lige dok pare nisu preuzele stvar. Ništa lošiji nije od Atletika koji je tada igrao već par sezonu u segundi.
2 0
koro.
Jeste li vi ikad culi za Radeta Bogdanovića.... Niste dorasli za Zelju i sve njegove intercionalce.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi