Stadion 974 je nedavno je sagrađen, a bit će uništen naredne godine

Za potrebe Svjetskog prvenstva

Stadion 974 je nedavno je sagrađen, a bit će uništen naredne godine

Edmir Škorić

U petak je održan žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo u Kataru koje se igra u novembru i decembru ove godine.

Ima zaista mnogo kvalitetnih utakmica pred nama, biće mnogo uzbuđenja, što je evidentno nakon što smo vidjeli sastave grupa, a neće nedostajati uzbuđenja ni u grupi u kojoj su Argentina, Meksiko, Poljska i Saudijska Arabija.

Poljaci su zadovoljni žrijebom, ali posebno im je interesantan jedan od stadiona na kojim će igrati mečeve grupne faze.

Stadion 974 u Dohi će ugostiti Roberta Lewandowskog i ostale zvijezde u mečevima Poljske sa Meksikom i Argentinom. Stadion zbog svog neobičnog izgleda izazvila veliku pažnju,a sastavljen je od 974 brodska kontejnera.

Ovaj broj nije slučaj jer se radi o pozivnom broju za Katar.

Izvana objekat izgleda kao da je napravljen od golemih Lego kockica u raznim bojama. Osim toga, stadion se nakazi na samoj obali zaljeva, što će osigurati odgovarajuću ventilaciju u unutrašnjosti stadiona.

Tokom Svjetskog prvenstva na stadionu će se odigrati sedam utakmica, od toga šest u grupnoj fazi i jedna u 1/8 finala. Tokom mečeva na tribinama će moći da se smjesti najviše 40 hiljada ljudi.

Objekat je već pušten u rad, a prva službena utakmica održana je 30. novembra 2021. godine tokom Kupa arapskih nacija.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Zanimljivo, nakon Svjetskog prvenstva stadion će biti demontiran i zamijenjen zelenim površinama. Bit će to prvi put u povijesti da će stadion nestati nakon Svjetskog prvenstva.

[twitter]https://twitter.com/LulwaNaimi/status/1509500039856627713[/twitter]

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi