Nepalski migranti koji Katar pripremaju za SP samo su "nestali": Porodicama u vrećama šalju leševe

Sve veći broj smrtnih slučajeva

Nepalski migranti koji Katar pripremaju za SP samo su "nestali": Porodicama u vrećama šalju leševe

E. Škorić

Katar se suočava s novim šokantnim brojkama jer je navodno 67 nepalskih migranata umrlo između 16. jula i 15. novembra od pandemije koronavirusa.

Katar već izvjesno vrijeme gradi stadione i sprema zemlju za Svjetsko prvenstvo koje će se održati 2022. godine. Međutim, često se piše o nehumanim uslovima koje tamo imaju strani radnici, a određeni broj njih je preminuo. 

Nick McGeehan, direktor organizacije za ljudska prava Fair / Square, komentarisao je broj smrtnih slučajeva kao "neoprostiv".

"Katar ima užasne podatke o smrtnim slučajevima radnika i njegovo odbijanje da postavi odgovarajuću zaštitu je neoprostivo. Za te probleme se zna već dugo. Neuspješno postupanje prema smrtnim slučajevima dovodi u pitanje ozbiljnost njegove predanosti radnim reformama, koje na papiru izgledaju dobro, ali još nisu testirane".

Također je izjavio da su nepalski radnici migranti igrali "središnju ulogu" u pripremi Katara za turnir te da se rad na organizaciji Svjetskog prvenstva 2022 proteže dalje od onih koji rade na stadionima.

"Reći da su radnici Svjetskog prvenstva samo na stadionima nije istina", rekao je. "Ogromna količina gradnje u Kataru u posljednjih osam godina izravno je ili neizravno bila je izgradnja Svjetskog prvenstva. Cijela je zemlja remontovana kako bi se pripremila za Svjetsko prvenstvo".

"Postoje stotine hiljada radnika koji su upravo tu da u potpunosti transformiraju zemlju koja je usmjerena prema 2022. godini", dodao je McGeehan.

Što se tiče složenih stvari, desetine porodica morale su mjesecima čekati da sa aerodroma Kathmandu prikupe najmilije u vrećama s tijelom jer su letovi za repatrijaciju na tri mjeseca zaustavljeni od 22. marta zbog koronavirusa.

Otprilike 24 porodice dopustile su kremiranje svojih najmilijih u Kataru jer su leševi počeli propadati zbog kašnjenja, izjavio je glasnogovornik nepalskog Odbora za zapošljavanje vanjskih poslova Din Bandhu Subedi.

U nekim slučajevima ožalošćene porodice ostaju u tami zbog okolnosti oko smrti njihove voljene osobe.

Rupchandra Rumba bio je skelar koji je radio na gradskom stadionu Education, potpuno novoj areni od 40.000 sjedećih mjesta izgrađenoj za Svjetsko prvenstvo. 24-godišnjak je pozajmio novac za let u Katar u očaju kako bi vratio svoje ranije dugove i svom osmogodišnjem sinu Niraju pružio dobro obrazovanje.

Rumba je umro od srčanog udara u snu nakon samo dva mjeseca tamo. Njegova neobjašnjiva smrt pripisana je 'akutnom kardiološkom respiratornom zatajenju zbog prirodnih uzroka'.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Njegova 27-godišnja udovica Nirmala Pakrin zahtijevala je detalje istrage o smrti njenog muža, ali to se nikada nije desilo. Sve što je dobila je telefonski poziv u kojem joj je saopšteno da joj je suprug preminuo.

Navodi se da porodice dobiju oko 1300 funti zbog smrti člana, ali da istraga nema i uglavnom se sve vodi kao "smrt prirodnim putem".

Top Komentari

Nije Samo Katar, znam jos Saudija i Emirati. Dovoljno je reci da seikovi konji imaju bolje uslove zivota od radnika u gore navedenim zemljama.
3 0
Mowzilla
Ovo prvenstvo treba bojkotovati skroz...
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi