Jesu li Katarani prevarili svijet sa čuvenim stadionom 974 osam mjeseci nakon Mundijala?

Privukao je dosta pažnje

Jesu li Katarani prevarili svijet sa čuvenim stadionom 974 osam mjeseci nakon Mundijala?

A. Čaušević

Stadion 974 na kojem se igralo sedam utakmica Svjetskog prvenstva 2022. godine je poznat kao prvi pokretni stadion u svijetu fudbala. Šta se dešava sa čudom tehnologije osam mjeseci kasnije?

Sastavljen od recikliranih kontejnjera stadion 974 je dobio naziv po pozivnom broju za Katar i bio je među glavnim atrakcijama na Mundijalu.

Zbog svog jedinstvenog oblika i forme privukao je veliku pažnju svjetske javnosti, ali i brojnih turista koji su posjetili Katar tokom Svjetskog prvenstva.

Govorilo se da će stadion nakon okončanog turnira biti rastavljen, odnosno da će biti transportovan u neku drugu zemlju, ali to još uvijek nije slučaj.

I dok je više od 6.000 kontejnera iz navijačkih sela donirano u razne zemlje, prije svih Keniju kao utočišće siromašni, stadion 974 je i dalje netaknut.

Oglasi

[twitter]https://twitter.com/_WisdomBooks/status/1676094885403697153[/twitter]

Govorilo se da bi stadion mogao zavšiti i u Južnoj Americi ukoliko Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj zajedno predstave kandidaturu.

Cilj je bio da se izbjegne izgradnja tzv. "bijelog slona", odnosno neupotrebljive građevine jer Katarani nisu željeli stadion kojeg ne bi koristili.

Izgradnja stadiona od recikliranih kontejnera je počela 2017. godine i trajala je četiri godine, a tačni podaci troškova cijelog projekta nisu objavljeni.

Kako sada stvari stoje osam mjeseci nakon okončanog turnira stadion koji je u međuvremenu postao turistička atrakcija i dalje stoji na istom mjestu te vlast u Kataru ne poduzima konkretne mjere da ga rastavi ili dodijeli nekoj drugoj zemlji.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Na kraju se Kataranima dešava ono što su željeli izbjeći pošto se pravo rješenje još uvijek ne nazire. 

Top Komentari

jesamnisam
koristit ce se za predstojeci azijski kup u januaru 2024 godine kojeg ugoscava upravo Katar kvazinovinaru haha...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi