Najstariji stadion na svijetu pretvoren je u pepeo, a onda je napravljen spektakularan fudbalski dom

Danas je sportski ljepotan

Najstariji stadion na svijetu pretvoren je u pepeo, a onda je napravljen spektakularan fudbalski dom

H. Zilić
Teme:

Mnogi stadioni nose određenu simboliku.

Možemo slobodno reći da najjaču simboliku nosi Lansdowne stadion u Dublinu koji je ujedno bio i najstariji stadion sagrađen 1872. godine.

Moderno vrijeme gazilo je sve, postavljalo nove standarde, tako da je i pomenuti stadion otišao u historiju 2007. godine.

Srušen je do temelja, jedan dio tribine je zapaljen, a na tom istom mjestu počela je gradnja modernog spektakularnog objekta.

Za tri godine izgrađen je Aviva stadion u Dublinu kapaciteta 50.000 sjedećih mjesta i smatra se za jedan od najboljih stadiona u Evropi.

Na njemu igraju fudbalska i ragbi reprezentacija Irske, a 2015. godine revanš duel baraža za odlazak na EURO igrala je i reprezentacija Bosne i Hercegovine, nažalost poraženi smo sa 2:0 što nas je koštalo plasman na EURO u Francusku.

Oglasi

Stadion Aviva bio je i domaćin finala Evropa lige između Porta i Brage 2011. godine, a sada su predali kandidaturu i za finale Evropa lige 2024. godine.

Stadion je sagrađen po najmodernijoj infrastrukturi, tu su i prateći sadržaji, a specifičan je po maloj tribini iza gola koja prima svega 4.000 gledatelja i zaštićena je posebnim staklom što daje još jedan izuzetan izgled ovom stadionu.

Centralna tribina je također posebna, sagrađena je od tri veće i jedne manje etaže, ukupno četiri dijela, a manja etaža nalazi se u trećem redu i tu su VIP pozicije, kao i mjesta za novinare.

U Dublinu imaju namjeru da u budućnosti predaju kandidaturu za domaćinstvo finala Lige prvaka, a sve više se govori i mogućoj organizaciji EURO-a u četiri države, a domaćini bi bili Škotska, Republika Irska, Vels, Sjeverna Irska. To je još na dugom štapu, a u cijeloj priči Aviva stadion bi bio jedan od kandidata i za finale tog EURO-a.

Na stadionu su se igrale i neke najznačajnije utakmice u klupskom fudbalu u Republici Irskoj, kao i ragbi spektakli, obzirom da je ragbi selekcija Irske jedna od najjačih na Starom kontinentu.

Top Komentari

SarajFK
I kod nas su poceli da polako ruse. Na stadionu nekadasnjeg FK SARAJEVA je rusenje pocelo unistavanjem travnjaka. Na taj nacin onemoguceno je igranje lopte na istom. Za nekoliko godina ce na tom mjestu brkica otvoriti spektakularan bordel u kojem ce glavna radnica biti njegova ljubavnica ismira mirvic. Za volusinu duduka se jos ne zna da li ce zadovoljavati musterije ili ce zajedno sa celavim hadzicem predstavljati maskote bordela i sluziti samo za pijane i nadroirane musterije kako bi ih koliko toliko zadovoljili. Posla ce naravno biti i za poltrone poput naseg Harisa poznatijeg kao @pjanke.sa i ostalih njemu slicnih preletaca.
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti