Simbol Grbavice je bio jedinstven u svijetu: Čuvena tribina je prošla ono što nijedna druga nije

Sportski simbol grada Sarajeva

Simbol Grbavice je bio jedinstven u svijetu: Čuvena tribina je prošla ono što nijedna druga nije

H. Zilić

Stadion Grbavica dom je FK Željezničar i jedan je od najvećih i najpopularnijih stadiona u Bosni i Hercegovini, ali i stadion koji iza sebe ima značajnu historiju.

Poseban detalj koji je kroz historiju obilježio stadiona je i čuvena drvena tribina koja je izgorila u opkoljenom Sarajevu 1992. godine, nakon što je pogođena granatom za vrijeme agresije na naš glavni grad.

U Facebook grupi Friends Who Like Sarajevo Grad objavljen je zanimljiv historijat o drvenoj tribini popularne Doline ćupova. Autorica Sanela Mešanović je otkrila do sada neke nepoznate detalje. 

Tribina je imala stogodišnju historiju, a interesantno da je prvi put korištena na hipodromu Butmir.

Trbina se prvi put koristila na hipodromu u Butmiru 

Zahvaljujući tadašnjem ministru finansija Austro-Ugarske Benjaminu Kalaju, tribina je sagrađena 1892. godine. Kalaj je bio zaljubljenik u konjičke sportove i naredio je otkup zemljišta i izgradnju Hipodroma čiji je sastavni dio bila i pomenuta drvena tribina.

Nakon Butmira, tribina je prebačena na Marijin Dvor, tačnije na fudbalsko igralište čiji je tadašnji vlasnik bio Fiskulturni odbor.

Oglasi

Opis nije dostupan.

Drvena tribina uvijek se nazivala centralnom tribinom i imala je skoro 1.000 komfornih sjedećih mjesta. Njena posebnost bile su i lože. Bila je pokrivena limom i imala je velike noseće stubove.

Tribina je imala 1.000 komfornih mjesta

Domaćin na stadionu je bio Fudbalski klub Slavija, ali su na istom stadionu igrali i SAŠK i Đerzelez, a kasnije i Željezničar i Sarajevo. Stadion je nakon oslobođenja nazvan "6. April" i korišten je do otvorenja Stadiona Grbavica.

Opis nije dostupan.

Onda je stigao trenutak koji je obilježio stadion Grbavicu. Odlukom gradske vlasti nakon otvorenja stadiona Grbavica tribina je prebačena na stadion koji je dom FK Željezničar.

Oglasi

Tribina je imala kapacitet od 1.000 sjedećih mjesta pa je donešena odluka za proširenje tribine.

Opis nije dostupan.

Posao proširivanja i uljepšavanja tribine povjeren je profesoru Smiljaniću, koji je tribinu i konstruktivno ojačao. Proširio ju je za dodatnih 500 sjedećih mjesta, čime je dobila dužinu od skoro 80 metara a da nije ugrožena njena primarna namjena. Imala je osam velikih stubova koji su nosili jednovodni krov, a sve je bilo upleteno drvenim kliještima i kosnicima.

Drvena tribina na stadionu Grbavica 

Drvena tribina na stadionu Grbavica bila je i jedinstvena u Evropi. Ostali evropski stadioni pravili su tribine od drugih materijala, ali samo je Grbavica imala svoju "drvenu tribinu".

Opis nije dostupan.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Svi klubovi koji bi dolazili na Grbavicu, bili su zatečeni tom tribinom, koja je dobila i republičku zaštitu kao kulturno-historijski spomenik. Imala je i poseban novinarski dio, na koji se dolazilo drvenim mostom i stepenicama.

Nakon pomenute 1992. godine i agresije na Sarajevo, tribina je posatala dio historije, ali još uvijek je sačuvana nevjerovatna priča o simbolu koji je na jedan način obilježio dom FK Željezničar, stadion Grbavicu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

user1603303812
Zaboravili ste neke sitne detalje a to su nasilno gašenje Slavije od tadašnji vlasti i prenošenje drvene tribine na Grbavicu.Ali eto nek vam bude po vašem.
0 4
Jugovina
Cuj samo Grbavica imala drvenu tribinu! Hahahaha
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi