Političari godinama lažno obećavali, ali konačno kreće izgradnja još jedne ljepotice

Stadion 4. kategorije UEFA

Političari godinama lažno obećavali, ali konačno kreće izgradnja još jedne ljepotice

Edmir Škorić

Zemlje u našem regionu nogometno napreduju iz godine u godinu. Osim rezultatski, čine to i infrastrukturalno, pa je sve više vrhunskih stadiona.

Stadion u Gnjilanu, na Kosovu, koji će biti 4. kategorije UEFA, s kapacitetom od 8750 gledatelja, bit će izgrađen u narednom periodu, nakon što je potpisan ugovor, a budžet za financiranje je već osiguran.

Ministar kulture, omladine i sporta na Kosovu Hajrulla Ceku je nedavno rekao da je pravilno planiranje ključno za uspjeh svakog projekta i naglašava da su to učinili sa stadionom u Gnjilanu i nastavit će to činiti sa svakim infrastrukturnim projektom koji započnu.

“Konačni projekt stadiona Gnjilane, koji je nedostajao, sada je izrađen i spreman za realizaciju, dok je budžet potreban za financiranje realizacije već osiguran. U današnjem dogovoru s gradonačelnikom Albanom Hysenijem obećali smo 15 miliona eura za izgradnju stadiona. Potrebne procedure za realizaciju projekta krenut će odmah, a radovi u cjelini krenut će u najkraćem mogućem roku. Za utvrđene prekršaje u prošlosti ovog stadiona, sada tako kvalificirane od strane Državnog ureda za reviziju, pripremaju se kaznene prijave protiv uključenih strana. Odlučno provodimo plan ulaganja za Mediteranske igre 2030. Stvaramo bolju budućnost za sport", napisao je on na Facebooku.

Oglasi

Uprkos brojnim obećanjima o izgradnji, stadion u Gnjilanu je bio tek projekat nekoliko godina. Tamo se takmiče dvije ekipe, Drita i Gnjilani, koji su posljednjih godina poznati po dobroj i stabilnoj organizaciji.
Prošle sezone, zbog rada na glavnom stadionu, Drita i Gnjilane su igrali utakmice na sporednom stadionu.

Gradonačelnik Alban Hyseni obećao je konačni datum izgradnje stadiona u slučaju pobjede na izborima. Međutim, nakon tri godine nije naveo tačan datum završetka. I druge političke stranke su više puta obećavale izgradnju stadiona u Gnjilanu, ali bez završetka.

Čini se da je ipak došao trenutak da se konačno sagradi stadion koji će biti dom dva kluba, a može da posluži i za odigravanje utakmica kosovskih selekcija na međunarodnoj sceni.

Na Kosovu se spremaju za Mediteranske igre 2030. godine i spremni su da izgrade nacionalni stadion, kompleks olimbijskih bazena, teniski kompleks, te brojne druge sportske komplekse.

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je i izgradnju nacionalnog stadiona vrijednog 250 miliona eura.

Još uvijek nije poznato gdje će stadion biti izgrađen, jer tek treba da budu napravljene studije o izvodljivosti. Ideja o izgradnji nacionalnog stadiona dio je inicijative da se generalno poboljša sportska infrastruktura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi