Rumunima zbog Kosova danas "klecaju koljena", slijedi li najgore?

Nakon dešavanja u Bukureštu

Rumunima zbog Kosova danas "klecaju koljena", slijedi li najgore?

Edmir Škorić

U utorak navečer Rumunija je pobijedila Kosovo sa 2:0 u susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ali je duel u prvom dijelu prekinut zbog transparenta domaćih navijača.

Na početku utakmice Rumuni su istaknuli veliki transparent "Kovo je Srbija" i uzvikivali "Srbija, Srbija", nakon čega je utakmica prekinuta na gotovo 50 minuta, a nastavilo se tek kada je očišćen dio tribine na kojoj su bili smješteni navijači domaće selekcije koji su vrijeđali goste.

Španske novine Mundo Deportivo danas prenose da bi Rumuni meč sa Kosovom mogli izgubiti službenim rezultatom 0:3, iako se nastavilo i završilo 2:0 za domaće.

"Ako ne ove srijede, onda će narednih dana UEFA otvoriti vanrednu istragu o incidentima koji su se dogodili sinoć na utakmici Rumunija - Kosovo u Bukureštu", piše španski medij, upozoravajući na oštre kazne za Rumuniju nakon incidenta koji izazvali su to huligani rumunske grupe Tigo, "Uniti sub tricolor".

Mundo Deportivo se pozvao na član 11. Disciplinskog kodeksa UEFA, koji kaže da su "nacionalni savezi odgovorni za prekid i napuštanje terena", što znači da u ovom slučaju može stradati Rumunski nogometni savez.

Oglasi

Član 16 UEFA-ine sigurnosne naredbe propisuje da je savez organizator odgovoran za ponašanje svojih navijača.

Ono što je gotovo sigurno, Rumunski nogometni savez bit će žestoko kažnjen, novčano i vjerovatno zatvaranjem jednog dijela ili kompletnih tribina u narednim utakmicama. No, sve to bi im bilo čak i prihvatljivo, samo da izbjegnu najgori scenarij, prema kojem bi dobijenu utakmicu izgubili s 3:0.

U međuvremenu se rumunski mediji "vade" na to što je UEFA već oprostila Mađarskoj transparent "posveneć" upravo Rumuniji.

Naime, u marut ove godine mađarski navijači su postavili na tribinama zastavu "velike Mađarske" koja je uključivala i dijelove drugih država poput Rumunije.

Ipak, na Kosovu se nadaju da će biti pravde i da će na kraju UEFA šokirati odlukom Rumune, a Kosovarima dati velika tri boda.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

To bi onda značajno promijenilo stvari na tabeli. Trenutno je Švicarska prva sa 14, a Rumunija druga sa 12 bodova, Kosovo tek peto s četiri boda. U slučaju da UEFA odluči da Kosovo dobije za zelenim stolom, imalo bi sedma bodova, a Rumunija 9, tako da bi tada sve bilo otvoreno u borbi za plasman na Euro 2024.

Top Komentari

RollingBlunt
Procitaj svoj text 2 puta prije nego ga postavis, pun gramatickih greska.. i pitamo se zasto smo zadnji u sportu, zasto nasi sportisti ne zele igrati.. ne zele igrati zbog nepismenih ljudi kao ato se vi pa ih prozivate jer ne mogu uzeti Island, a vi ne mozete sastaviti jedne normalne recenice a vi nekome pametujete za rezultate.. veca se sramota biti nepismen, nego izgubiti od Islanda ;)
7 0
lalinjo
Cuj Kosovo je Srbija,pa Kosovo ima svoju zastavu,zakone,priznalo je vise drzava nego npr jedan Tajvan....itd.,kao da ce se njih pitati da li je Kosovo ovo ili ono,debili
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi