Maksimir "tek" treći: Izabran najružniji stadion u Evropi!

Nalazi se u Italiji

Maksimir "tek" treći: Izabran najružniji stadion u Evropi!

Admin Čaušević

Već godinama se u Hrvatskoj najavljuje rekonstrukcija ili rušenje Maksimira, posljednja odluka je izgradanja novog odluka, ali precizni datumi početka radova još uvijek nisu poznati.

Maksimir već godinama kotira kao najružniji stadion na svijetu, ni sami Hrvati nemaju lijepo mišljenje o njemu, dok mu strani posjetitelji uglavnom daju negativne ocjene.

Kultni stadion je poprimio negativni nadimak "maksimirsko ruglo", pogotovo nakon što je pretprio štetu poslije zemljotresa te je praktično neupotrebljiv i predstavlja neku vrstu opasnosti.

Prema istraživanju agencije Money na osnovu recenezija na platformama kao što su Google, Tripadviso i Football Ground Maksmir je treći najružniji stadion u Evropi.

Stadion Empolija kotira kao najružniji na Starom kontinentu

Na prvom mjestu s ratingom 2.9/5 se nalazi stadion Castellani na kojem svoje utakmice igra član Serije A.

U Empolijevom domu kapaicteta 16.800 sjedeća mjesta tribine su potponu razdvojene te su poprilično udaljene od terena zbog atletske staze.

Oglasi

Do sada je predstavljeno nekoliko projekata o renoviranju stadiona kako bi mogao dobiti kategorizaciju za međunarodne utakmice, ali to se nije desilo.

Među najružnijim stadionama u Evropi se nalazio i Balaidos u Vigu, koji je zauzimao drugo mjesto, međutim Celta je poduzela konkretne poteze te su izgrađene nove tribine.

Nova tribina, smještana iza gola na istočnoj strani je otvorena u junu ove godine protiv Barcelone, a kompletni troškovi rekonustrkcije su povećani sa 30 na 50 milion eura. Preostalo je još izvršiti rekonstrukciju zapadne tribine.

Celta je rekonstrukcijom značajno promijenila izgled svog Balaidosa

Među Top 5 još se nalaze King Baudouin u Briselu kapaciteta 50.000 mjesta te stadion Coloseum Alfonso Perez (17.000) na kojem igra Getafe.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Inače, većina najružnijih stadiona u Evropi nalazi se u Italiji. U Top 10 osim Castellanija još su Pieruligi Penzo u Veneziji te Bentegodi u Veroni.

Poznato je da je infrastuktura jedan od gorućih problema fudbala na Apeninima zbog čega klubovi iz Serije A trpe ogromne gubitke te uopšte nisu u stanju da se finansijski nadmeću sa rivalima iz Španije ili Engleske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi