Starčević: Kriju li se u mladoj reprezentaciji novi Džeko ili Pjanić? Trenutno imamo petoricu...

Selektor mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine za SportSport.ba

Starčević: Kriju li se u mladoj reprezentaciji novi Džeko ili Pjanić? Trenutno imamo petoricu... · Intervju

E. Oštraković

Početkom marta mjeseca Nogometni savez Bosne i Hercegovine na poziciji selektora mlade reprezentacije BiH postavio je Slobodana Starčevića.

On je na ovoj poziciji naslijedio Vinka Marinovića, a prije selektorske pozicije radio je kao trener Borca iz Banja Luke, Krupe, Radnika iz Bijeljine, Tuzla Cityja, te Rudara iz Prijedora.

Starčević je iskoristio priliku, te je došao na Zlatibor kako bi pratio pripreme Borca, Radnika i Krupe, gdje ima nekoliko mladih nogometaša koje skautira.

Na početku razgovora za SportSport.ba Starčević je uporedio posao selektora sa poslom šefa stručnog štaba koji je obavljao u mnogim klubovima.

"Kada se govori o opisu radnog mjesta razlika je ogromna. U klubu si aktivan svih sedam sedmica u pripremama, pa zatim cijelo prvenstvo, a ovdje je dosta drugačije. Kao selektor vodite dosta razgovora, pratite reprezentativce kojih ima kako U Premijer ligi BiH, tako i u inostranstvu. Posao se razlikuje, a ono što je mene odlikovalo u klupskom poslu je taj rad sa mladim igračima koji su nagovijestili kvalitet. Kada je bila ponuda za mjesto selektora mlade reprezentacije prevagnula je moja ljubav prema radu sa mladim nogometašima. U svakom slučaju ovaj dio posla, skautiranje, gledanje, pa i ovih sedam dana kampa gdje su bili premijerligaški igrači mi je dalo za razlog da kažem da mi se ovaj posao, kao selektora, jako dopada".

Prije nešto manje od pola mjeseca održano je okupljanje mladih nogometaša koji dolaze iz Premijer lige Bosne i Hercegovine.

"Ova 22 igrača koja su pozvana, a smatram da smo izabrali najbolje, pokazali su da BiH ima kvalitetne igrače. Imam ideju da podstaknem klubove da podrže naše mlade igrače jer postoji činjenica da je prvo mjesto osvojila ekipa koja je u broju minuta sa 36% podržala mlade igrače, a to je ekipa Sarajeva. A drugi primjer je ekipa Mladosti iz Doboja kod Kaknja koja je sa 56% posto minuta podržala mlade igrača, a ostali su u ligi. Znači zadovoljeni su i uslov da budete prvaci, ali i da ostanete u ligi. Ima kvaliteta, te mislim da se klubovi bez straha mogu upustiti u to da šansu daju našim mladim nogometašima".

Sigurno da na mlade igrače iz Premijer lige BiH moramo dodati i mlade igrače koji nastupaju širom Evrope, te selektoru neće biti nimalo lako odabrati igrače za naredno okupljanje.

"Sada smo imali 22 igrača i svi su zadovoljili i njima moramo dodati još igrača koji su igrali aktivno u doba korone. To su slatke muke i vjerujem da ćemo dobro odgovoriti na taj zadatak. Želimo napraviti kompaktnu cjelinu, kako bi odigrali dobro naredne dvije utakmice, te napraviti grupu još neizvjesnijom".

Bosna i Hercegovina trenutno se nalazi na četvrtoj poziciji u svojoj kvalifikacionoj grupi, te je put prema Evropskom prvenstvu veoma težak.

"Smatram da se vjerovanjem postiže više. Pozitivno razmišljanje, optimizam je sigurno dodatan kvalitet našem kvalitetu. Naredne dvije utakmice su ključne, a posebno ova prva. Moramo rasterećenije ući u utakmice protiv Belgije i Njemačke, jer vjerujem da imamo kvalitet da im se suprotstavimo".

Naša mlada reprezentacija nema velik fond igrača kao neke veće zemlje, ali sigurno tu postoje nogometaši koji su budućnost seniorskog nogometa.

"Prva naša ideja, pored ovog elitnog cilja da se plasiramo na Evropskom prvenstvo, jeste da iz ove grupe igrača napravimo buduće "A" reprezentativce. Ovo je zadnja provjera ko može, a ko ne može da ode u seniorsku reprezentaciju. Smatram da reprezentacija Bosne i Hercegovine mora imati visoke ciljeve, jer samo tako možemo imati veliku energiju kako bi nogometaše pravilno selektirali u "A" reprezentaciju".

Da li se u mladoj reprezentaciji kriju novi Edin Džeko ili Miralem Pjanić? Starčević je izdvojio neke od nogometaša koje u budućnosti vidi kao nosioce igre u "A" selekciji.

"Tu su Demirović, Mustedanagić, Danilović, Šerbečić, Kovačević, oni su kičma mlade reprezentacije. Već su se etablirali kao budući nosioci seniorskog nogometa u Bosni i Hercegovini. Imaju sadašnjost, ali sigurno i budućnost i to ne u našoj Premijer ligi, nego u evropskom nogometu".

Možemo li očekivati neka nova imena na spisku za naredne utakmice?

"Već smo za utakmicu koja nije odigrana protiv Belgije imali uvrštena nova imena. Mi imamo i sada u Red Bull Salzburgu dva igrača koji su budućnost evropskog, ali i bh. seniorskog nogometa. Takvih nogometaša je sve manje, ali ih ima. Moramo raditi na tome da naš skauting sistem podignemo na najviši nivo. Njima nekada BiH nije prvi izbor, ali mi se moramo potruditi da bude".

Govorio je Starčević i o svojim ciljevima za naredni period, a to jasno je da želi dugo raditi kao selektor mlade reprezentacije BiH.

"Ovaj stručni štab je došao kao dio ugovora prethodnog stručnog štaba. Želimo da dokažemo da možemo raditi svoj posao dobro. Nadamo se da ćemo ostvariti ciljeve i dobiti novi mandat. Ova selekcija je veoma karakterna, takmičarski nastrojena, a sve zahvaljući Vinku Marinoviću i njegovom stručnom štabu".

Na kraju je prokomentarisao i koga vidi u borbi za titulu prvaka u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

"Sarajevo je veoma organizovan klub, koji je u protekle tri četiri godine uradio mnogo. Ta organizaciona, finansijska konstanta daje im pravo da razmišljaju u pravcu treće titule. Naravno ne treba zapostaviti Zrinjski, Željezničar i Borac, te će se trka voditi između te četiri ekipe. Upravo to daje neizvjesnost našoj ligi".

Promo

Top Komentari

Adnanos
Možemo li očekivati neka nova imena na spisku za naredne utakmice? "Već smo za selekciju koja nije odigrana protiv Belgije. Mi imamo i sada u Red Bull Salzburgu koji su budćnost evropskog, ali i bh. seniorskog nogometa. Takvih nogometaša je sve manje, ali ih ima. Moramo biti da naš skauting sistem podignemo na najviši nivo. Njima nekada BiH nije prvi izbor, ali mi se moramo potruditi da bude". //Nekontam
0 1
Realist
Logicno da se kriju ali ih nazalost nikad nemogu pronaći (zadnjih 15 god)
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti