Statistika ne laže: Mignolet, Begović, pa svi ostali

Po broju odbrana

Statistika ne laže: Mignolet, Begović, pa svi ostali

Edmir Škorić

Asmir Begović posljednjih je godina ponajbolji golman engleskog Premiershipa.

Jasno, David de Gea, Simon Mignolet, Petr Čech, Thibaut Courtois, Joe Hart su golmani koji slove za najbolje u Premiershipu, ali uz bok njima ide i naš Begović, ma koliko god neobjektivno zvučali.

Begović brani u prosječnoj ekipi Stoke Cityja, ali bezbroj puta je spašavao stvari, vadio lopte koje su mnogi već vidjeli u golu. 

I zato nije slučajnost što ga se povezuje s velikanima kakvi su Chelsea i Mancehster United.

Tome u prilog najbolje možda ide i statistički podatak da je Begović drugi golman po broju uspješnih odbrana u Premiershipu u posljednje četiri sezone.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Begović je imao 379 odbrana za četiri sezone, a ispred njega je jedino Simon Mignolet, koji je imao 439 uspješnih odbrana.

I baš zato je Begović ponajbolji golman lige, spreman da Stoke zamijeni nekim velikim klubom. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.