Steaua i Zvezda jedini prvaci van Zapadne Evrope

Pitanje je da li će neko ponoviti taj uspjeh

Steaua i Zvezda jedini prvaci van Zapadne Evrope

Večeras se nastavlja Liga prvaka, najvažnije, najskuplje, naj, naj takmičenje. Pitanje svih pitanja koje se postavlja je naravno dobro poznato. Ko će biti prvak Evrope? Može li Real odbraniti naslov?

Međutim, ono što je posebno zanimljivo kada se pogleda lista sa imenima klubova koji su osvajali Ligu prvaka, odnosno nekadašnji Kup prvaka/šampiona, jeste podatak da su samo dva kluba van Zapadne Evrope otišla do kraja. To su Steaua Bukurešt i Crvena Zvezda. Prvi su to napravili 1986. godine, Zvezda pet godina kasnije. Prije i poslije niko, s tim da je Steaua 1989. godine igrala finale. Evo prilike da se podsjetimo kako je izgledao put do naslova jednih, odnosno drugih.

Steaua Bukurešt 1985-1986
To je bila sezona kada je u Kupu prvaka nastupila ekipa Sarajeva. Finski Kuusysi je bio bolji u dvije utakmice. Sezona nakon tragedije na Heyselu. To su vremena kada su u Kupu prvaka igrali samo prvaci, te sezone velikani poput Barcelone, Juventusa, Bayerna, Porta, Ajaxa. Juventus je branio titulu, pa je igrala i Verona. Engleski klubovi su bili suspendovani.

Steaua je u prvom kolu igrala protiv danskog Vejlea. Ukupnih 5:2 pokazuje kakav je bio omjer snaga na terenu u dvije utakmice. Većih problema Steaua nije imala niti protiv Honveda (ukupno 4:2). Žrijeb je dalje nastavio maziti prvaka Rumunije. Porto, Ajax su već bili eliminisani, u četvrtfinalu je Lacatusa i društvo čekao baš Kuusysi. Finci su nakon Sarajeva izbacili i Zenit, pa su čak uspjeli u prvoj utakmici odbraniti nulu.  Senzacija je bila na pomolu, ali je četiri minute prije kraja revanš utakmice Piturca odveo prvaka Rumunije u polufinale.

Piturca je nastavio zabijati i u polufinalu. Anderlechtu je bilo malo 1:0 iz prve utakmice, u Bukureštu su stradali 0:3. U finalu je Rumune čekala Barcelona koja je predhodno eliminisala Porto, Juventus, Goetheborg na penale nakon što su nadoknadili tri gola zaostatka.

Finale se igralo u Sevilli 7. maja. Terry Venables je vodio Katalonce, igrali su Schuster, Archibald, Alonso...
Steaua je imala Belodedića, Piturcu, Lacatusa, ali i golmana Helmuta Duckadama. Helmut je za sva vremena ušao u istoriju, odbranivši sva četiri penala. Alexanko, Pedraza i Alonso su šutirali u jednu stranu, Marcos u drugu, ali nije pomoglo.

Crvena Zvezda 1990-1991
Crvenoj Zvezdi se nakon godina propuštenih prilika, neuspjeha, otvorilo u sezoni 1990-1991. Džajić i Cvetković su posložili najbolju moguću ekipu, Ljupko Petrović je bio trener. Nakon mučenja u prvoj utakmici prvog kola protiv Grasshoppera, stvari su od revanša počele slagati.

Prvo pobjeda 4:1 u Švicarskoj, pa 3:0 kontra Rangersa na Marakani, baš kao i protiv Dinama iz Dresdena. Na drugoj strani žrijeba su se obračunavali Real, Milan, Marseille. Polufinale donosi sada već legendarne duele sa Bayernom. Pobjeda u Munchenu i dramatična završnica na Marakani.  Autogol Augenthalera je odveo Zvezdu u Bari. Sa Papinom, Peleom, Bolijem, Amorosom, Waddleom francuski Marseille je bio čak i blagi favorit.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Međutim, Ljupko Petrović nije riskirao. Ne pretjerano gledljiva utakmica odlazi u produžetke, na kraju penali. Stojanović skida prvi Amorosu, do kraja nema promašaja. Posljednji puca Pančev i Zvezda postaje prvak Evrope. Stadion Sveti Nikola u Bariju je svjedočio najvećem uspjehu tada još uvijek jugoslovenskog fudbala. Svoj veliki doprinos osvajanju titule dao je i bivši igrač Željezničara Refik Šabanadžović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.