Stigla odluka o jednom odgođenom meču, da li će se ovo desiti i sa utakmicom Maccabi - Željezničar?

Klub koji je trebao biti domaćim plaća organizaciju meča na neutralnom terenu

Stigla odluka o jednom odgođenom meču, da li će se ovo desiti i sa utakmicom Maccabi - Željezničar?

Nije meč Maccabi Haife i Željezničara jedini meč kvalifikacija za Ligu Evrope koji se trebao odigrati jučer, a nije. 

Testovi koji su urađeni po dolasku ekspedicije Željezničara u Izrael su pokazali prisustvo virusa COVID-19 kod nekolicine igrača sarajevskog tima i Izraelci su odlučili da se utakmice ne može igrati, barem ne u prvobitno zakazanom terminu.

Željezničar se vratio u Sarajevo i sada se čeka odluka UEFA-e po pitanju utakmice 1. pretkola Lige Evrope.

A UEFA-ina odluka je već stigla za meč estonskog Nomme Kaljua i Mure koji je trebao biti odigran jučer, a koji je također otkazan.

Meč je otkazan zbog navodne bojazni estonskih vlasti da bi mogao doprinijeti širenju koronavirusa jer su obje ekipe u svojim redovima imale po jednog igrača pozitivnog na COVID-19. Međutim, pozitivni slučajevi su zabilježeni prije nekoliko dana i oni nisu bili u planu za meč.

Jedan fudbaler Nomme Kaljua je bio pozitivan 23. augusta, nakon što je dan ranije igrao utakmicu domaćeg šampionata. Ponovljeni test 25. augusta je također potvrdio infekciju. I jedan igrač Mure je bio pozitivan, 24. augusta, nakon što je igrao meč u Sloveniji dva dana ranije.

Zdravstveni organi Estonije su zaključili da su svi igrači koji su trebali igrati jučerašnji meč nešto ranije bili u bliskom kontaktu sa zaraženim igračima i da se utakmica ne treba odigrati.

Obje strane su nakon otkazivanja meča imale svoje prijedloge, ali je sada stigla odluka UEFA-e, koju je prenijela Mura.

"UEFA je obavijestila Muru i Nomme Kalju da se utakmica 1. runde kvalifikacija za Ligu Evrope odgađa za 10. septembar", stoji u UEFA-inom obavještenju.

Dalje, UEFA je odlučila da se utakmica igra na neutralnom terenu, u Mađarskoj (na stadionu Ujpesta, Szusza Ferenc).

"Organizator i strana koja će platiti organizacuju meča u Mađarskoj je Nomme Kalju, klub čiji su igrači trenutno u karantinu. Klubovi moraju potvrditi da prihvataju uslove i delegiranje meča do 12 sati u subotu. UEFA-ina odluka je konačna".

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Podsjetimo, i izraelski mediji su jučer špekulisali da bi se meč Maccabi - Željezničar mogao odgoditi za 10. septemar, dok je drugi datum o kojem se špekulisalo 12. septembar.

Međutim, treba sačekati UEFA-inu odluku i vidjeti da li će možda i Maccabi morati organizovati meč na neutralnom terenu, što je sudbina koja je zadesila Nomme Kalju.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

bistrik87
kod njih su obije strane zarazene, i hocel zavrsit ove ova farsa, kao da su imali sanse ikakve, ne bi ih prosli da Maccabijev citav tim igra sa koronom i temperaturom 38
1 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi