Stigli rezultati prvog talasa masovnih testiranja u njemačkim klubovima

Urađeno više od 1700 testova

Stigli rezultati prvog talasa masovnih testiranja u njemačkim klubovima

Mnogi su očekivali da bi se takmičenje u Bundesligi moglo nastaviti već devetog maja. Ipak, od toga neće biti ništa pošto su njemačke vlasti konačnu odluku o nastavku fudbalske sezone odgodile za ovu sedmicu.

Ipak, i dalje se očekuje da će Bundesliga početi jako brzo, a najraniji mogući datum je 16. maj.

DFL (Deutsche Fussball Liga) je već završila prvi "talas" testiranja igrača i osoblja svih klubova 1. i 2. Bundeslige. Masovna testiranja na koronavirus u njemačkim klubovima su preduslov za početak ekipnih treninga. Inače, njemački profesionalni klubovi već odavno treniraju u manjim grupama i čekaju odluke vlasti da se vrate normalnim treninzima i utakmicama.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu DFL-a u prvom "talasu" testiranja koji je počeo u četvrtak testirane su ukupno 1724 osobe iz 36 klubova 1. i 2. Bundeslige.

Uzorci izuzeti od igrača, trenera i ostalog osoblja su analizirani u pet specijalizovanih labaratorija u Njemačkoj.

Od 1724 uzorka, kod njih 10 je potvrđena zaraza koronavirusom Covid-19 i ti slučajevi su prijavljeni institucijama zdravstva.

Potrebne mjere nakon otkrivanja zaraze, poput izolacije osoba i istraživanja njihovih kontakata i okoline su provedene od strane klubova, a u skladu sa preporukama i naredbama njemačkog zdravstva.

Glavni cilj masovnog testiranja je da se spriječi da zaražene osobe krenu sa treninzima i tako povećaju rizik od širenja virusa Covid-19 u ostatku ekipe.

DFL je najavio da će drugi talas testiranja početi ove sedmice, a smatra se da je moguće da i on pokaže izolovane slučajeve zaraze. Sve osobe će se ponovo testirati zbog toga što je poznato da nekada testovi na Covid-19 mogu biti lažno negativni.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Bez obzira na potvrđene slučajeve zaraze u masovnom testiranju, svi timovi nastavljaju sa treninzima i aktivnostima.

Podsjetimo, prije nekoliko dana je Keln potvrdio da u svojim redovima ima tri osobe pozitivne na Covid-19 (dvojica igrača i fizioterapeut), ali i da se aktivnosti ekipe nastavljaju u istom ritmu kao i do sada.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi