Stjepan Likić: Ljudsko tijelo ima dobru memoriju, 15 dana će biti sasvim dovoljno za pripreme

Kondicioni trener HŠK Zrinjski za SportSport.ba

Stjepan Likić: Ljudsko tijelo ima dobru memoriju, 15 dana će biti sasvim dovoljno za pripreme

SportSport.ba jučer je donio neslužbeni prijedlog NS/FS BiH o mogućem raspletu i okončanju takmičenja u PL BiH u predviđenom roku. 

Zajedničko svim prijedlozima je to da se sezona mora završiti do 30. juna. Igrači su uoči nastavka prvenstva prošli duge i naporene pripreme, formu tempirali za ovo vrijeme i sigurno je da će na njih sve ovaj prekid i pauza, kolika god ona bila, jako utjecati na fizičku spremu i kondiciju nogometaša.

Stjepan Likić, kondicioni trener HŠK Zrinjski za SportSport.ba govorio je o prijedlozima domaćeg saveza i o tome kako će ova pauza kojoj se još ne zna rok trajanja utjecati na nogometaše premijerligaških klubova.

"Po meni su sva četiri prijedloga odlična" - govori Likić i dodaje:

"Osobno mi je najdraži treći prijedlog u kojem bi se stalno igralo u ritmu subota-srijeda, osim te dvije u kojima bi se igrale Kup utakmice. Naravno da će to biti jako teško i jako veliki izazov za sve klubove, organizacije iposebno za igrače, ali svi mi koji se bavimo sportom volimo i spremni smo na izazove. Osobno mislim da je regularni dio druge polusezone pomalo dosadan posebno ako jos ne igraš Kup utakmice i zapravo možda više od dva mjeseca igraš svako sedam dana. U tome ne vidim nikakav neki preveliki izazov a siguran sam i da igračima postane monotono. Tako da me sada baš zanima što će se točno na kraju odlučiti i mislim da bi prvenstvo moglo postati još zanimljivije, naravno ako okolnosto to dozvole. Što se tiče pripreme za takav scenarij, naravno da će biti teško svima, ali to su sve profesionalci, oni se sada održavaju u formi koliko je god to moguće u ovim uvjetima i maksimalno su ozbiljni u tome". 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nogometaši su naprasno prekinuli prvenstvo trenutcima kad je forma tempirana baš za ovaj period. Koliko teško će biti pripremiti ih za neki od ovih eventualnih scenarija?

"Sigurno je da već nakon dva tjedna ili još duže bez pravog nogometnog treninga i posebno utakmica sposobnosti igrača mogu pasti i za više od 30%, ali treba znati da tijelo ima vrlo dobru memoriju, ti igrači su već u ovoj sezoni prosli kroz pripreme dva puta, odigrali preko 30 utakmica i sada nisu na godišnjem odmoru. Svi oni profesionalno rade na održavanju svoje forme koliko je god to moguće u ovim trenutcima. Petnaest dana mini priprema po meni će biti sasvim dovoljno da se nogometaši i njihovo tijelo pripreme za natjecanje. Najteže ce biti prve dvije utakmice i tu će većina igrača osjetiti veliki umor i tu će biti pod najvećim rizikom od ozljede. Na nama je da iskontroliramo to opterećenje i u pravim trenutcima prepoznamo koji igrači trebaju odmoriti prije, a koji poslije. Mi u Zrinjskom konkretno imamo roster od 26 igrača, bitno nam je da eventualni nastavak sezone svi dočekaju u dobroj formi jer će u takvom ritmu svaki spreman igrač biti prevaga". - kazao je kondicioni trener Plemića za SportSport.ba

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mustafa
Ne laži samog sebe prijatelju moj.Nema bolan više nikakvog igranja , možda do kraja ove godine! PRVENSTVO JE ZAVRŠENO, SARAJEVO JE ŠAMPION. Upitan je i početak prvenstva 2020-2021 !
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi