Stop za FSRS, ali samo do održavanja sjednice IO i Skupštine

Stop za FSRS, ali samo do održavanja sjednice IO i Skupštine

M. Šljivak
Teme:

Nakon nekoliko mjeseci bespoštedne borbe čini se da će situacija u Fudbalskom savezu Republike Srpske biti riješena iako se to ne može zaključiti iz saopštenja FSRS. U prostorije Fudbalskog saveza Republike Srpske danas je stigao Zaključak Republičke uprave za inspekcijske poslove pa su se iz FSRS oglasili saopštenjem. 

Iz kancelarija FSRS izdali su saopštenje u kojem se navodi da su 'prestala sva fudbalska dešavanja', što je i tačno, no iz FSRS nisu naveli da je odlukom inspekcijskih organa "stanka" ograničena zapravo do održavanja sjednice IO i Skupštine koju aktuelni vladari fudbala u RS nisu htjeli sazvati jer su izgubili većinu. 

"Dana, 13.12.2019. godine zaprimili smo Zaključak Republičke uprave za inspekcijske poslove kojim se po Rješenju istog zabranjuje obavljanje djelatnosti Fudbalskom savezu Republike Srpske koji je osnovan 1992. godine.

Podsjećanja radi, Fudbalski savez Republike Srpske najveći je sportski strukovni savez u Republici Srpskoj sa oko 380 registrovanih klubova u kojima se nalazi oko 18.500 registrovanih fudbalera i fudbalerki, mladih ljudi, sportista.

Pored fudbalera i fudbalerki, u klubovima se nalaze i treneri, članovi uprava i ostala zaposlena lica, što bezmalo daje oko 30.000 ljudi uključenih u bavljenje fudbalom na teritoriji Republike Srpske.

Takođe, u okvirima Saveza djeluje sedam Područnih fudbalskih saveza na regionalnom principu, te petnaest Opštinskih-Gradskih fudbalskih saveza koji rukovode svojim takmičenjima i u kojima je ukupno zaposleno oko 30 lica.

Na naprijed opisani način donošenjem Zaključka Republičke uprave za inspekcijske poslove izvršena je zabrana obavljanja djelatnosti Fudbalskom savezu Republike Srpske, kao i njenim članicama Područnim – Gradskim – Opštinskim fudbalskim savezima, odnosno klubovima kao učesnicima takmičenja u organizaciji Fudbalskog saveza Republike Srpske i njegovih članica odnosno na ovakav način prestala su sva tekuća takmičenja u kojima učestvuju naprijed navedeni, odnosno sva fudbalska dešavanja u okvirima i nadležnostima Fudbalskog saveza Republike Srpske i njegovih članica.

Ne želeći da postupamo suprotno odredbama državnih institucija, postupićemo po obavezama datim u predmetnom Zaključku, te ostvarivati svoja prava putem pravosudnih institucija, uz naznaku, da smo o svemu navedenom obavijestili FS BiH, FIFA i UEFA", navodi se u saopštenju FSRS.                                                                                             

No, na saopštenje FSRS reagovali su članovi IO, njih sedam, koji se zalažu za smjenu Mileta Kovačevića, a SportSport.ba došao je u posjed i odluke nadležnih inspekcijskih organa u kojoj je jasno navedeno da sve aktivnosti FSRS prestaju do momenta održavanja sjednice IO i Skupštine na kojoj teoretski Mile Kovačević ponovo može biti izabran za prvog čovjeka fudbala u RS-u, no kako saznajemo to se neće desiti. 

“Od strane FSRS u javnost je plasirana nepotpuna, krajnje tendenciozna i pravno neutemeljena informacija da je Inspektorat RS zabranio rad FSRS, a što je samo jedan u nizu poteza aktuelnog rukovodstva predvođenog Miletom Kovačevićem, a koji za cilj ima dezavuisanje javnosti i skretanje pažnje sa njihovog nestatutarnog ponašanja.

Inspektorat je odgovornom licu u FSRS naložio održavanje sjednice Skupštine i Izvršnog odbora FSRS, a o čemu je javnost već bila detaljno obavještena u prethodnom periodu. Zabrana obavljanja djelatnosti izrečena je do izvršenja rješenja – navodi se u saopštenju.

Naglašava se da to znači da održavanjem sjednica Izvršnog odbora FSRS, koja je zakazana za subotu 14. decembra, te Skupštine (termin će biti određen na sjednici Izvršnog odbora – po svemu sudeći utorak 17.decembra) funkcionisanje FSRS se vraća u normalne tokove.

– Na ovaj način želimo ukazati da su netačne informacije koje su plasirane od strane odgovornih u FSRS, te se ovim putem nećemo dalje obraćati, jer ne želimo da pridajemo značaj ljudima kojima je kršenje Statuta postalo svakodnevna aktivnost, kao što ne želimo da na bilo koji način utičemo, niti vršimo pritisak bilo koje vrste na organe koji provode zakonom propisani postupak u vezi sa postupkom izvršenja rješenja nadležnih organa – stoji u saopštenju.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Mile Kovačević će imati pravo da se kandiduje na predstojećoj Skupštini, dok će druge kandidate predložiti Područni savezi.

Ukoliko Kovačević bude smijenjen novi predsjednik će osim pozicije na čelu FSRS po automatizmu da zauzme njegovo mjesto u Fudbalskom savezu BiH, gdje je član Izvršnog odbora.

Top Komentari

Rajvosa2019
Velika steta , nasikirao sam se - veceras necu oka sklopiti // dobio sam vec herpes radi ovoga stresa
4 2
fbigoal
Ovo je politička mafija da ih hoće suspendovat UEFA doživotno
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi