Strah od pobjede ili samo nedostatak sportske sreće?
Krste Velkoski je kapitenski preuzeo odgovornost i promašio penal za pobjedu u sudijskoj nadoknadi

Prednost Sarajeva se nenadano topi

Strah od pobjede ili samo nedostatak sportske sreće?

A. Čaušević, foto: T. Hebib

Dan nakon blamaže i poraza od Atalante (0:8) svaki navijač Sarajeva bi bez razmišljanja potpisao da Bordo tim sedam kola prije kraja sezone bude lider Premijer lige sa četiri boda prednosti i igra finale Kupa. Dakle, koševski premijeligaš sve ima još uvijek u svojim rukama, ali dvocifrena prednost se u posljednjih nekoliko kola istopila poput leda u čaši tople vode. 

Dominanta partija u sarajevskom derbiju učinila je da se remi bez golova s Krupom i minimalni poraz od Zrinjskog na stadionu Asim Ferhatović Hase zaborave i da se vrati osmjeh na lice. Potvrda trijumfa sa Grbavice se očekivala u domaćem duelu sa Širokim Brijegom. Desilo se suprotno. Protivnička mreža na Koševu je opet mirovala, treći put u nizu, barem kada su ligaški mečevi u pitanju. S +11 na +4 u četiri utakmice je definitivno razlog za brigu.

Koliko god to zvučalo apsurdno u momentima kada se sezona lomi, kada se pokazuje šampionski mentalitet, kada si žargonski rečeno "bos ili hadžija" igrači Sarajeva kao da osjećaju strah od pobjede pred svojim navijačima. Evidentno je da pritisak čini svoje, pa i oni najiskusniji "zablokiraju", igraju u grču, na trenutke se prave i početničke greške.

Krste Velkoski je bez dileme jedan od najboljih fudbalera Sarajeva. Kao kapiten sinoć je preuzeo odgovornost, šutirao penal za pobjedu u 95. minuti i promašio, tačnije Luka Bilobrk mu je odbranio. Oni stariji će se sjetiti promašenog penala Roberta Baggia u finalu Svjetskog prvenstva 1994. godine, a oni mlađe "fule" Antoinea Griezmanna u finalnom duelu Lige prvaka prije nepune tri godine.

Promašati kazneni udarac nije ništa novo, ali kada penal promaši igrač s kapitenskom trakom oko ruke sa pregršt utakmica u svojim nogama jasno je da postoji određena doza straha kako u njegovoj glavi, tako i u glavama ostalih igrača. Pa i nedvojbeno najbolji igrač lige, Mersudin Ahmetović, je sinoć promašio dvije "mrtve" šanse. Strah od pobjede ili pak nedostatak sreće? Rekli bismo ovo prvo.

"Kod 11 bodova razlike sam rekao igračima da ima još da se igra, a oni su rekli da ne treba stvarati pritisak, e sada je pritisak", rekao je Husref Musemić poslije utakmice sa Širokim Brijegom.

Fudbaleri Bordo tima su uradili upravo ono što nisu smjeli uraditi. Može se postaviti i pitanje je li Sarajevo moglo bolje odigrati i na drugačiji način kontrolisati igru u trenucima kada je protiv gostiju iz Hercegovine imalo igrača više. "Bunarenjem" je izboren penal, što je više posljedica sreće, a sigurno ne dobitna kombinacija i rješenje na duže staze.

Pokazati karakter

Osvojiti dva od mogućih devet bodova na svom terenu je tipično pravljenje veresije od gotovog. Fudbaleri Sarajeva su kiksevima i sa ležernijim stavom sami sebe doveli u problem. Obzirom da su na +4 sebi mogu priuštiti još jedan "kiks", a svaki naredni bi mogao biti fatalan. Zrinjski ne briljira, ali maksimalno koristi svoje šanse i pobjeđuje, što je u suštini najbitnije. Plemići su sigurno rasterećniji u odnosu na svog rivala u borbi za titulu jer su samo prije par sedmica bili otpisani.

Međutim, Husrefa Musemića može radovati jedna stvar. Njegovi izabranici će konačno početi igrati van Sarajeva, na stadionima gdje evidentno ne osjećaju strah i gdje noge nisu stegnute, to najbolje oslikava 21 osvojen bod na utakmicama izvan bh. prijestolnice. Ipak, okolnosti su sada drugačije nego ranije jer se ušlo u sami finiš sezone pa će trebati pokazati i karakter. Urađeno je to do sada nekoliko puta, najsvježiji primjer je pobjeda nad gradskim rivalom.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Bordo tim igra najbolje i najatraktivnije tokom cijele sezone i možda bi bila sportska nepravda kada ne bi prvi presjekli ciljnu traku, no sedam kola je do kraja i svakako će morati ostaviti i posljednji atom snage tokom svakog meča ukoliko titulu nakon 2015. ponovo želi vratiti na Koševo.

Simbolično ili ne, Sarajevo je nakon poraza od Atalante gostovalo Slobodi i pobijedilo. Strijelac je bio Velkoski. Sudbina Bordo tim poslije novog bolnog udarca, ovaj put protiv Širokog Brijega, opet vodi na Tušanj. Pravo mjesto za iskupljenje jer u Titovoj 38b sigurno niko ne razmišlja o gubitku titule, bez obzira što se "crne misli" motaju oko glave.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Analiticar
NEDOSTATAK INTELIGENCIJE!!!!! Saonako glupim i nekulturnim trenerom koji im je unistio omladince i unio nemir u svlacionicu, nikad nista nece osvojiti. Ajmo Zrinjski i Siroki, iskoristite poklon koji vam se nudi!
0 7
Romario 77
Sarajevo ce biti prvak ne zato sto je namjesteno nego zato sto je trenutno najbolje u ligi. Drugo sto je vazno jeste da Husref poslije titule podnese ostavku i ode kao gospodin jer ako Sarajevo zeli podici ljestvicu mora doci neko malo veci. Sto se tice Husrefa on je dobar za PL BiH
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti