Stručni konsultant o penalu za Slobodu: Neoprezna igra, ispravna odluka

Rebac komentarisao sporne situacije

Stručni konsultant o penalu za Slobodu: Neoprezna igra, ispravna odluka

Iza nas je zanimljivo 22. kolo Premijer lige BiH, posljednje prije "trećeg" kruga prvenstva. Danas je na BHT-ovoj emisiji posvećenoj Premijer ligi, u ulozi stručnog konsultanta, gostovao Zoran Rebac - predsjedavajući Komiteta za suđenje NFSBiH.

Rebac je komentarisao sporne situacije i sudijske odluke sa utakmica 22. kola.

Sa utakmice Široki - Zrinjski (1:1) je izdvojen poništeni gol Širokog zbog ofsajda. Rebac je smatrao da je tu sve bilo čisto.

"Za ovu utakmicu je karakteristično dobro suđenje, utakmica bez spornih situacija, tako da ni ovu ne možemo smatrati spornom... Ali izdvojili smo da pokažemo ti situaciju. U trenutku kada saigrač napadača Širokog upućuje loptu, napadač ispred sebe ima samo vratara, nalazi se ispred igrane lopte i ovo je nedozvoljena pozicija. Ispravna odluka", istakao je Rebac.

Potom se prešlo na meč Velež - Borac (2:1), izdvojena je situacija kod prvog gola Mostaraca. Rebac je komentarisao da li je Fajić bio u ofsajdu prije nego li je došao do lopte i ubacio pred gol.

"Pogledaćemo... Odma da kažem da su suci donijeli ispravnu odluku. U trenutku kada se saigrač napadača Veleža oslobađan lopte pretposljednji igrač odbrane Borca se nalazi neznatno bliže poprečnoj liniji od napadača Veleža koji prima loptu. I da se radi o malom ofsajdu ili situaciji u kojoj je teško reći da li je ofsajd ili ne, prednost se u duhu igre daje napadaču. Sudija je bio dobro postavljen i mislim da je donio dobru odluku", izjavio je Rebac.

Sa utakmice Radnik - Zvijezda 09 (5:1) nisu izdvojeni sporni momenti, ali jeste jedan sa meča Sloboda - Čelik (2:1).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Riječ je o penalu za Slobodu kojeg je nakon asistencija pomoćnog arbitra dosudio sudija Peljto.

"Posljednji detalj, ali najzahtjevniji za suca i komentiranje. Radi se o dugoj lopti upućenoj u kazneni prostor, za loptom su u trku odbrameni igrač Čelika i napadač Slobode. Daleko brži je napadač Slobode i u trenutku kada pretrčava odbrambenog igrača Slobode doladi do kontakta nogu, saplitanja i pada. Pomoćni sudija je odmah singalizirao prekršaj, a glavi prihvatio sugestiju i pokazao na kazneni udarac. Mada je i on sam bio u dobroj poziciji... Naglasio bih dvije stvari, često se upotrebljava termin intenzitet, ali ovdje to nema smisla jer se on upotrebljava kada je u pitanju guranje ili povlačenje. Ovdje treba reći da nema namjere, ali postoji neprezna igra i ona se kažnjava prekršajem. Ovdje je bila neoprezna igra, došlo je do kontakta i do pada. Mislim da su suci donijeli ispravnu odluku", istakao je Rebac.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SamirTenk
Cekam Robijase da krenu s visoko intelektualnim komentarima...
5 2
AjdinVL
A šta je sa Crnkićem? Gdje je ta situacija?
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi