Stručnjaci za novac: Ogromne cifre u džepovima poznatih agenata
Transfer ludnica puni džepove raznim agentima širom svijeta koji postaju sve moćniji

Zaradili 200 miliona funti u 12 mjeseci

Stručnjaci za novac: Ogromne cifre u džepovima poznatih agenata

M. Šljivak

Imena Jorge Mendes, Mino Raiola, Jonathan Barnett, Fernando Felicevich i Kia Joorabchian dobro su poznata u svijetu fudbala. Ovo su imena super-agenata koji završavaju gotovo sve velike transfere u proteklih nekoliko godina.

Njihova zarada je samo u posljednjih godinu dana, kako piše The Guardian, nadmašila 200 miliona funti, dok igrači o čijim karijerama se brinu vrijede preko dvije milijarde funti, a ta vrijednost iz dana u dan raste.

Prema podacima koji su nedavno otkriveni u preko 2000 transfera između 2014. i 2017. godine, agenti prosječno zarađuju 12,6 procenata od prodaje igrača. Naravno, nepobjediv je Mino Raiola koji je od 89 miliona funti vrijednog transfera Paula Pogbe iz Juventusa u Manchester United u svoj džep spremio čak 42 miliona, odnosno gotovo 50 procenata.

"Cifra koja ide agentima raste i vjerovatno će biti još u veća. Oni su najodgovorniji za svo ludilo oko ovih transfera. Oni više nisu spona između klubova i igrače već su klasični brokeri i dio su kompletne priče. Interesantno, ali i klubovi nemaju ništa protiv da im daju ogroman novac i ne čine ništa da bi se to zaustavilo", rekao je Pippo Russo, sociolog na Univerzitetu u Firenci za Guardian.

Fudbalska asocijacija Engleske objavila je da su engleski timovi agentima dali ukupno 220 miliona funti između februara 2016. godine i januara 2017. godine. To je povećanje od čak 38 posto i u Engleskoj se uskoro očekuje skok ovih procenata.

Prema podacima Transfermartka, najveću vrijednost imaju fudbaleri koje pod svojim vodstvom ima portugalski agent Jorge Mendes. Njegova agencija Gestifute vodi brigu i o Cristianu Ronaldu i trenutno je vrijednost igrača ove agencije blizu 700 miliona funti. Zatim slijedi Stellar Football Ltd pod vodstom Jonathana Barnetta, a treći je Mino Raiola koji u svojim redovima ima veliki broj vrhunskih fudbalera.

Potom slijede agencija Sports Invest UK Ltd koju vodi Kia Jorbachian, a ne treba zaboraviti svakako ni Pinija Zahavija. On je navodno bio jedan od ključnih ljudi u transferu Brazilca Neymara iz Barcelone u PSG. Još jedan u nizu je Fernando Felicevich, čovjek koji se brine o velikom broju južnoameričkih zvijezda i on je posve dominantan u završavanju transfera iz Južne Amerike u Evropu.

Sigurno je da će i u narednim godinama agenti zaraditi ogroman novac. Iz dana u dan njihove usluge sve više koštaju, a transferi su sve veći i veći.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi