Subašić: Uzor mi je Messi, ali teško je očekivati da ću jednog dana zaigrati za Barcu
Subašić je ove sezone najstandardniji igrač seniorske ekipe, ali isto tako kada se utakmice ne poklapaju sa prvom ekipom, redovno igra i za juniore Rudara iz Kaknja

Nova zvijezda bh. nogometa za SportSport.ba

Subašić: Uzor mi je Messi, ali teško je očekivati da ću jednog dana zaigrati za Barcu · Intervju

D. Kurbegović

Rudar iz Kaknja iznjedrio je mnoga poznata imena u svijetu nogometa. Dautbegović, Demir, Merdanović, Lukačević, Gafurović, Ilić, Stojić, Buza, Čejvan, Vrabac, Zahirović samo su neka od imena, koji su svoje karijere gradili u ponosu svih Kakanjaca.

U Kaknju je rođena još jedna zvijezda, pred kojom je još mnogo rada, truda, treninga i utakmica da dostigne gore navedene nogometaše.

Kada preskočite juniorski staž i kao kadet debitujete za seniorski tim onda ste sigurno nogometni dragulj. Riječ je o 17-godišnjem Sedadu Subašiću, mladom prvotimcu Rudara iz Kaknja, koji je u prvom dijelu sezone bio najstandardniji, ali i ponajbolji igrač kluba.

Ovaj mladi nogometaš ne voli se medijski eksponirati, jer je još mlad i nedokazan, ali je pristao govoriti za SportSport.ba o svojim počecima u Rudaru, igrama u omladinskom pogonu, trenerima koji su ga trenirali, trenutnim igrama u seniorima, ali i planovima za budućnost.

Sedade kako je počela vaša karijera i možeš li se ukratko predstaviti čitateljima najčitanijeg sportskog portala u BiH?

"Rođen sam 16. februara 2001.godine u Zenici. Živim u selu Tršće, sedam kilometara udaljenom od Kaknja. Pohađam STŠ „Kemal Kapetanović“ u Kaknju, idem u 3. razred i vrlo dobar sam učenik. Svakodnevno vozarim autobusom iz Tršća, prva sam smjena u školi i poslije nastave odlazim na treninge i tako već desetak godina. U Rudarevoj školi nogometa počeo sam trenirati 2007. godine, kada sam imao samo sedam godina. Prvi trener mi je bio Nazif Terzić, a zatim Ramiz Husić, Samir Trako, Kemal Šabić, te sada Fadil Hodžić. Imao sam čast i zadovoljstvo što sam radio s poznatim bivšim igračima Rudara, od kojih sam mnogo naučio i njima pripadaju velike zasluge za moj napredak".

Kao kadet si debitovao za prvi tim, a ove sezone usporedo igraš za seniore i juniore i jedan si od najboljih igrača?

"Za prvi tim sam debitirao protiv Jedinstva iz Bihaća 4. novembra 2017. godine kod trenera Borisa Pavića, a u 64.minuti zamijenio me iskusni Bajro Spahić. Tada sam imao 16 godina i 8 mjeseci. Pobijedili smo 4:0 i tu utakmicu nikad neću zaboraviti. Čini mi se da tad niko nije bio sretniji od mene jer sam definitivno spoznao da Rudar računa na mene i da će se ostvariti moji snovi. Nastupajući za juniore imao sam dosta slobode i prostora u igri i tako je lakše pokazati svoje znanje. Međutim, nastupi u prvom timu su odgovorniji, traži se igra u oba pravca, više trke, odgovarajuće obaveze kojih se moram pridržavati. Bitno je da što više igram jer se kroz utakmice stiče samopouzdanje i iskustvo, koje je od neprocjenjive koristi za mladog igrača. Dobro mi ide ove sezone, nadam se da će se tako nastaviti i u drugom dijelu".

Napravio si veliki iskorak u karijeri, ali pred tobom je još mnogo truda, rada, ko je najzaslužniji za tvoj dosadašnji razvoj i kako stariji igrači u svlačionici gledaju na tebe, kao juniora koji je standardan u prvom timu?

"Vjerujem da mogu još više napredovati. Radim na tome, treniram svaki dan, imam i individualne treninge s profesorom Mirzom Demirom, specijalistom za kondicijsku pripremu. Moram više pažnje posvetiti defanzivi, dvobojima i količini trke. Greške su sastavni dio igre, svako ima grešaka pa tako i ja, ali tu su treneri tu da mi ukažu i isprave uoče nedostatke. Mislim da se upornim i stručnim radom sve se može postići. Treba biti uporan i vjerovati u sebe. Ja sam prošao sve mlađe selekcije Rudara, imam kontinuitet u radu i evidentan napredak u omladinskom pogonu. Uprava i treneri su zapazili moje zalaganje i dobre igre i brzo je stigao poziv za prvi tim. Osim mog talenta i velikog odricanja i zalaganja, zasluge svakako pripadaju trenerima Fadilu Hodžiću i Kemalu Šabiću, koji su mi pružili veliku minutažu i od kojih sam imao i najveću podršku. Igrači su me zaista prihvatili na najbolji mogući način. Svi mi daju savjete i podršku, naučili me mnogim stvarima koje su potrebne na terenu, posebno Bajro Spahić za kojeg imam samo riječi hvale".

Koja utakmica ti je najbolja u prvom dijelu sezone i šta Rudar može u nastavku sezone?

"Moje najbolje utakmice u dresu Rudara su protiv Bratstva i Viteza, u kojima sam postigao dva bitna pogotka, a Rudareve najbolje partije su protiv Orašja u Kaknju, kada smo s igračem manje preokretom došli do važne pobjede, te posljednja na gostovanju u Gradačcu kada smo deklasirali ekipu Zvijezde koja je na tabeli ispred nas. Kada je u pitanju drugi dio sezone, mislim da možemo još napredovati na tabeli. Imamo dobru ekipu, sastavljenu pretežno od domaćih igrača, tako da se nadam da ćemo završiti sezonu u samom vrhu".

Na kojoj poziciji u ekipi se najbolje snalaziš i koje su želje i planovi za naredni period?

"Sve uloge u vezi mi odgovaraju jer sam, kako kažu, univerzalni veznjak. Međutim, najviše volim poziciju polušpica, na kojoj dolaze do izražaja moje bolje strane, poput završnog pasa i postizanja golova s ivice kaznenog prostora. Volim biti bliži protivničkom golu i zabijati iz drugog plana. Moja prva želja je da se Rudar plasira u Premijer ligu BiH. Druga želja je da postanem fudbaler koji će živjeti od ovog posla kojeg najviše volim. Mislim da je Rudar odskočna daska za moj uspjeh i punu afirmaciju".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj nam kaži ko ti je igrački uzor i za koji klub bi u budućnosti volio igrati?

"Moj igrački uzor je Lionel Messi, veliki čarobnjak s loptom. Uživam u njegovim majstorijama, „upijam“ svaki potez, jer je uistinu nogometni virtuoz. Moj najdraži klub je Barcelona, koja igra po mom ukusu. Naravno, teško je očekivati da jednog dana zaigram u njihovom dresu", kazao je za kraj razgovora za SportSport.ba Sedad Subašić dragulj Rudar iz Kaknja i jedan od igrača koji će obilježiti bosanskohercegovački nogomet idućih 15 godina.

Top Komentari

Arnel925
Pa ako imaš takvo mišljenje onda i nećeš zaigrati nikad
4 15
Metropoljac
Ovakvi i slični tekstovi upropasili su mnoge igrače, valjda će Sedad imati više sreće.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi