Uz ostanak svih igrača i trenera, Rudar na proljeće može još napredovati
Kakanjci su igrali sjajno u gostima, dok kod kuće nisu bili toliko ubjedljivi što se na krjau i odrazilo na konačni plasman nakon prvog dijela sezone

Kakanjci na petom mjestu Prve lige FBiH

Uz ostanak svih igrača i trenera, Rudar na proljeće može još napredovati

D. Kurbegović

Fudbaleri Rudara iz Kaknja prvi dio sezone u 1.ligi FBiH završili su na petom mjestu s 26 osvojenih bodova.  Zanimljivo da je tim iz Kaknja čak 14 bodova osvojio na gostovanjima, što se dugo ne pamti kada je u pitanju ovaj klub.

Rudar je u 15 odigranih utakmica zabilježio devet pobjeda, dva remija i četiri poraza, uz gol razliku 31:19, što je poslije vodećeg dvojca Veleža i Olimpika najuspješniji učinak na zelenom terenu. Ovdje se mora istaći da je Rudar dobivenu utakmicu protiv Metalleghea izgubio za zelenim stolom 0:3, što je na kraju znatno uticalo na konačni plasman u prvom dijelu sezone.

S obzirom na to da su dobivenu utakmicu protiv Metalleghea izgubili službenim rezultatom, zvanični podaci u tabeli su da je Rudar kod kuće ostvario četiri pobjede i četiri poraza uz gol razliku 14:13 i tek jedanaesti po plasmanu, što je ispod svih očekivanja, znajući da je prije klub uvijek dobro igrao kod kuće, te osvajao većinu bodova. Kao gosti, izabranici trenera Fadila Hodžića su u sedam utakmica zabilježili četiri pobjede, dva remija i samo jedan poraz u Živinicama uz gol razliku 16:9 i treća su najbolja gostujuća ekipa s 14 osvojenih bodova. Ovako dobra igra Kakanjaca u gostima ne pamti se u posljednjih 10-tak godina što može radovati navijače Rudara u narednom periodu.

Sa 31.postignutim golom, ekipa Rudara po efikasnosti zauzima drugo mjesto, iza vodećeg Veleža, koji ubjedljivo ima najbolji napad s 43 postignuta gola. Kada su u pitanju najbolji strijelci, iskusni Bajro Spahić i Fahrudin Kovač postigli su po šest golova, za njima slijede Mustafa Mušija s četiri ,te kapiten Belmin Kobilica i Mirza Kovač s po tri gola na svome kontu.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Najviše nastupa, odnosno minuta na terenu imaju Omer Musić (1221 minuta), Belmin Kobilica (1192) , Belmin Čehajić (1175), Mirza Kovač( 1020), Sedad Subašić (941) i Adnan Hrelja (846 minuta).

Da nije bilo tog nesretnog meča protiv Metalleghea i poraza za zelenim stolom, prvi dio sezone za ekipu Rudara mogao bi se okarakterisati više nego uspješan, uzimajući u obzir ekipu koju imaju. Ipak u drugom dijelu sezone očekuje se još bolja igra izabranika Fadila Hodžića, te uz par pojačanja, neće biti iznenađenje, a ako tim iz Kaknja završi sezonu odmah iza Veleža, koji je čini se ove sezone nezadrživ u borbi za povratak u Premijer ligu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi